O altă companie, H2 Green Steel, vrea să construiască în nordul Suediei un combinat siderurgic fără utilizare de combustibil fosil și una de hidrogen sustenabil care să intre în producție începând din 2024.
Prima livrare de „oțel verde“ a avut loc în Suedia. Producătorul este firma Hybrit, deținută de fabricantul de oțel SSAB și companiile de stat Vattenfall și LKAB din domeniul energiei și respectiv al mineritului. Cumpărătorul este fabricantul de camioane Volvo AB, care va realiza în acest an primele prototipuri de vehicule și piese din oțel fără cărbune, urmând să treacă la producția comercială în 2026.
Producția oțelului cu cărbune este responsabilă de aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Hybrit a început acum un an operațiunile de testare a oțelului verde la fabrica sa pilot din Lulea, în nordul Suediei. Noua tehnologie are ca scop înlocuirea cu energie electrică regenerabilă și hidrogen a cărbunelui de cocsificare folosit în procesul tradițional de fabricare a oțelului.
SSAB produce 10% din emisiile de CO2 ale Suediei și 7% din ale Finlandei. Compania multinațională a declarat că livrarea pentru testare recent încheiată este „un pas important către un lanț valoric complet lipsit de combustibil fosil“ și a anunțat că vrea să producă oțel verde la scară industrială până în 2026. •ecologic