Profesorul David Dilley, meteorolog principal și climatolog la Global Weather Oscillations (GWO), prezice o drastică schimbare a vremii pentru sfârșitul acestui an și o iarnă care va fi mult mai rece și mai bogată în precipitații decât cea din 2023. Știrea a fost publicată în EINPresswire.com și a fost preluată de mai multe publicații din Statele Unite, Canada și Europa.
Organizația Global Weather Oscillations folosește tehnologia ClimatePulse și urmărește vremea istorică și ciclurile climatice care cauzează de obicei fluctuații ale modelelor meteorologice.
Cercetătorii americani au constatat că din anul 800 d.Hr. au existat 6 cicluri de încălzire globală și 5 cicluri de răcire globală. Ciclurile globale de răcire încep de obicei la aproximativ 200 de ani după încheierea ciclului anterior de încălzire globală. Ultimele cicluri de încălzire globală s-au încheiat în anul 1825 și 200 de ani mai târziu, în anul 2025, astfel că omenirea intră într-un ciclu de răcire globală.
Între cele două cicluri există și o perioadă de tranziție de aproximativ 30 de ani, în care diferențele de temperatură se resimt mult mai puternic. Aceasta coincide și cu perioada 2000-2024 în care am resimțit cu toții creșterea accentuată a temperaturilor.
Conform profesorului David Dilley, iarna din 2023-2024 a fost una haotică, influențată de mai multe evenimente climatice ciclice care au avut loc simultan, fenomenul El Niño și atingerea vârfului ciclului încălzirii globale.
El Niño apare la fiecare 3-5 ani când apa oceanului se încălzește rapid la niveluri anormal de calde în regiunea ecuatorial-tropicală din Pacificul Central și de Est. Ca răspuns la oceanul foarte cald, curenții atmosferici sunt modificați în Pacificul de Est și America de Nord ceea ce duce de obicei la vreme caldă și umedă în unele zone din America de Nord și Europa. Acest lucru a fost exacerbat pe măsură ce ciclul actual de încălzire globală a atins apogeul ciclic.
Viitoarea iarnă, 2024-2025
În opinia specialiștilor de la Global Weather Oscillations, din acest an Pulsul climatic al Pământului va provoca o schimbare dramatică a modelului meteorologic.
Zona Arctică va continua să se răcească, fenomenul meteorologic cald El Niño, de la începutul anului 2024, va fi înlocuit cu fenomenul La Niña, care va schimba temperaturile apei din Oceanul Pacific Ecuatorial de la foarte cald la foarte rece. În plus, Oceanul Atlantic Nord-Central va fi probabil mai rece decât a fost în ultimii ani, iar acest lucru va crea ceea ce specialiștii de la GWO numesc Oscilația Atlantică Negativă (NAO), care va fi de asemenea esențială în modificarea tiparelor meteorologice din Europa în timpul iernii 2024-2025.
Ciclurile calde oceanice și atmosferice din 2023-2024 vor suferi o schimbare bruscă de curs în timpul toamnei și vor pregăti scena pentru o iarnă foarte rece, total diferită de ultimele ierni atât din Europa, cât și din America de Nord, au declarat cei de la GWO. Și alți specialiști au constatat o tendință de răcire a climei. Site-ul severe-weather.eu a publicat recent un articol în care sunt semnalate modificări ale vortexului polar, care va fi probabil mai slab decât în mod normal în iarna 2024-2025, ceea ce și în opinia lor va duce la o răcire accentuată a aerului și la o creștere a precipitațiilor atât în Canada și America, cât și în Europa.• Matei Dumitru