Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din reţeaua LaDoiPaşi peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse de clienţi. Mii de români au fost răsplătiţi pentru predarea spre reciclare a bateriilor uzate în cele aproape 500 de magazine din ţară dotate cu infrastructură specială pentru colectare pusă la dispoziţie de SNRB.
Pentru fiecare 5 baterii uzate predate fiecare client a primit ca recompensă o baterie nouă, ca stimulent menit să încurajeze obiceiul de a recicla. În total 13.300 baterii noi au ajuns în casele celor care au reciclat, iar 66.600 baterii uzate au fost trimise la centre speciale de tratare.
Prin reciclare sunt recuperate materiale valoroase cum ar fi cobaltul, nichelul, metale rare, zinc, litiu, plumb, mangan, oţel. Toate aceste materiale extrase din baterii intră în componenţa unor produse noi – bijuterii, rame pentru ochelari, cuţite, furci, jgheaburi şi chiar baterii pentru maşini şi biciclete electrice.
Bateriile şi acumulatorii uzaţi sunt cele mai periculoase deşeuri municipale generate, cu un impact nociv asupra mediului înconjurător şi sănătăţii umane. Atunci când sunt eliminate în sol, substanţele periculoase conţinute de baterii (nichel, mercur, cadmiu, plumb) intră în pânza freatică şi de aici ajung în apa potabilă. Metalele grele cauzează afecţiuni grave ale sistemului nervos şi respirator şi sunt asociate cu bolile de inimă, diferite tipuri de cancer şi alte disfuncţionalităţi critice. În România sunt aruncate la gunoi în fiecare an peste 50 milioane de baterii folosite. Efectele nocive sunt cu atât mai grave cu cât gestionarea greşită a deşeurilor de baterii are consecinţe aproape imediate.
„Responsabilitatea francizei LaDoiPaşi este şi va rămâne îndreptată spre comunitatea sa. Încă de la deschidere ne-am asumat acest lucru prin oferirea de produse şi servicii de calitate, dar şi prin iniţiative menite să o protejeze. Bateriile uzate sunt unele dintre cele mai periculoase deşeuri municipale, cu impact negativ asupra sănătăţii oamenilor şi mediului înconjurător. Cu ajutorul clienţilor noştri am colectat un număr impresionant de baterii uzate prin programul oferit de Asociaţia Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor. Misiunea noastră continuă şi, cu paşi mici, oferim soluţii ecologice pentru noi şi pentru planeta noastră“, a declarat Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing, METRO Cash & Carry România. Pentru a facilita reciclarea bateriilor, SNRB a pus la dispoziţia celor interesaţi şi o aplicaţie mobilă, UndeReciclam – www.undereciclam.ro, cu ajutorul căreia utilizatorii pot găsi cel mai apropiat punct de colectare şi pot obţine informaţii cu privire la campaniile aflate în derulare.● SNRB