Pe litoralul românesc sunt aruncate la întâmplare anual 35.000 de deşeuri, iar în Marea Neagră apele Dunării aduc zilnic 4,2 tone deşeuri din plastic. O organizaţie din Bucureşti îşi propune să adune tot atâtea imagini câte deşeuri sunt, pentru a încerca să stopeze fenomenul.●
#BrizaReciclării este o campanie de conştientizare, informare şi sensibilizare a cetăţenilor cu privire la situaţia foarte gravă de pe plajele litoralului românesc şi din apele Mării Negre, unde turiştii aruncă la întâmplare zeci de mii de deşeuri în fiecare an.
Campania este organizată de FEPRA International în parteneriat cu Asociaţia Planeta Verde şi Mişcarea pentru Reciclare şi se desfăşoară în perioada 20 august – 20 septembrie pe plaja Amphora din Vama Veche, unde este amplasat un „acvariu al deşeurilor“ şi online pe pagina de Facebook FEPRA, unde a fost creată o ramă pentru fotografia de profil care poate fi distribuită de oricine doreşte să adere la această iniţiativă.
Organizatorii vor să tragă un puternic semnal de alarmă cu privire la fenomenul deşeurilor prin distribuirea pe Facebook a unei rame foto care să fie preluată de cel puţin 35.000 de oameni, pentru tot atâtea deşeuri câte se găsesc anual pe plaje. Potrivit organizatorilor acţiunii, fiecare ramă preluată de utilizatorii reţelei sociale va reprezenta un apel la conştientizare şi colectare selectivă, o nouă semnalare a deşeurilor aruncate inconştient de turişti şi o formă de manifest care se le amintească oamenilor că marea şi plajele sunt cotropite de gunoaie, iar acest fenomen trebuie stopat. În semn de mulţumire pentru cei care susţin cauza, compania FEPRA va dona 35.000 de saci pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje de pe litoral.
România are în prezent o rată de reciclare de 13-14%, deşi anul acesta ar fi trebuit să atingă ţinta de 50%. Zone întregi de pe teritoriul ţării sunt presărate cu deşeuri. Conform statisticilor, avem cele mai murdare plaje din Uniunea Europeană, iar în Marea Neagră se găseşte o cantitate de gunoaie de două ori mai mare decât în alte mări ale Europei. Lipsa educaţiei ecologice, indiferenţa faţă de mediu sau indolenţa oamenilor fac ca acumularea deşeurilor să afecteze sute de mii de vieţuitoare marine şi să genereze un fenomen al poluării care ne pune în pericol sănătatea.
„Toate deşeurile aruncate la întâmplare sunt rezultatul acţiunilor greşite ale oamenilor. Vrem să dăm un chip deşeului în aşa fel încât oamenii să-şi amintească de responsabilitatea pe care o au, dar şi mai important, să se gândească atunci când vor citi cifrele că deşeurile nu sunt entităţi fictive, ci ele apar din cauza atitudinilor incorecte ale cetăţenilor. Este o provocare pe care o lansăm tuturor cetăţenilor din România, personalităţi şi oameni simpli care conştientizează importanţa colectării selective şi care îşi doresc la fel ca noi să stopăm fenomenul deşeurilor aruncate inconştient în locuri unde mergem să ne conectăm cu natura. Din motive ce ţin de contextul pandemic în care ne aflăm, am decis să desfăşurăm preponderent online această acţiune. O fotografie poate să schimbe mentalităţi şi comportamente, dar 35.000 de fotografii pentru tot atâtea deşeuri vor avea un ecou mai puternic, sperăm noi. Este o chemare la acţiune masivă, cu emoţie şi dorinţa de schimbare, pentru că merităm ca atât noi, cât şi generaţiile viitoare să trăim într-un mediu curat şi sănătos“, a declarat Sorina Bănică, directorul de marketing şi comunicare al FEPRA International.●
Didona Goanţă,FEPRA International