Guvernul a analizat pe 10 ianuarie a.c. oportunitățile de finanțare în valoare de peste 16 miliarde euro de care România ar putea beneficia până în 2030 pentru a-și dezvolta sectorul energetic în tranziția către o economie care să respecte mediul și să combată efectele schimbărilor climatice.
Țara noastră poate utiliza aceste fonduri din PNRR și Fondul de Modernizare pentru investiții în mai multe domenii, cum ar fi: producția de energie regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, energia nucleară, biocombustibili, cogenerare sau modernizarea infrastructurii energetice. Beneficiarii investițiilor vor fi inclusiv comunitățile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea și extinderea rețelelor de termoficare.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut prioritizarea creării unor capacități proprii de producție a componentelor necesare proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, această abordare urmând să aducă beneficii economice importante și să creeze noi locuri de muncă în domenii tehnologice de viitor. România are deja o pondere ridicată a energiei regenerabile, care reprezintă 40% din cantitatea totală de energie produsă la nivel național.• ecologic
Investiții de peste 16 miliarde euro în dezvoltarea sectorului energetic
Sursa foto: Agerpres