O organizaţie de mediu din România, susţinută de una dintre cele mai importante fundaţii europene, a dat în judecată Guvernul României cerând amendarea unor miniştri pentru fiecare zi în care amână luarea unor măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.• ecologic
Asociația Declic, susținută de Bankwatch România și 2Celsius, a dat în judecată Guvernul României la Curtea de Apel Cluj pentru că inactivitatea acestuia afectează „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii“.
Declic le cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, reprezentanții Declic cer în instanță și amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu și a ministrului Mediului, Tánczos Barna, pentru fiecare zi în care amână luarea măsurilor.
„Solicităm Curții de Apel Cluj să oblige Guvernul României să își asume obiective mult mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 și de atingere a neutralității climatice până în anul 2050, inclusiv prin creșterea ponderii regenerabilelor în consumul final de energie și a eficienței energetice. Considerăm că actualele obiective sunt insuficiente, ele încălcând astfel obligațiile juridice asumate prin Constituție, Acordul de la Paris și Legea europeană a climei“, a declarat Roxana Mândruțiu, avocatul coordonator al echipei de avocați redactori ai acțiunii din cadrul firmei Revnic, Cristian și Asociații.
Curtea de Apel Cluj a decis în data de 10 aprilie 2023 să respingă excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul și a dispus, astfel, începerea judecății pe fond. Instanța a respins excepția lipsei calității de interes a Declic și excepția prematurității solicitării amendării instituțiilor. Excepțiile fuseseră ridicate de instituțiile chemate în instanță, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Energiei. Următorul termen al procesului deschis de Asociația Declic va fi pe 22 mai a.c.
Iniţiativa Declic este susţinută de una din cele mai influente ONG-uri de mediu europene, Fundația Urgenda, care prin „The Climate Litigation Network“ (CLN) – parte a Fundației Urgenda, a transmis o scrisoare Curții de Apel Cluj prin care susține procesul Declic și aduce în atenția magistraților jurisprudența tribunalelor din mai multe țări europene. Menţionăm că Fundația Urgenda a câștigat primul caz istoric din Europa privind schimbările climatice împotriva Statului Olandez. „Susținerea internațională de care ne bucurăm în acest proces demonstrează că nu suntem singuri în lupta pentru încetinirea efectelor schimbărilor climatice. Inacțiunea Guvernului Român nu ne afectează doar pe plan național. Efectele schimbărilor climatice sunt o problemă pentru toți cetățenii lumii“, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.•