Adunarea Generală a ONU a adoptat pe 29 martie o rezoluţie „istorică“ prin care se cere Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să clarifice „obligaţiile“ statelor în lupta împotriva schimbărilor climatice, a relatat AFP, citată de Agerpres.
Progresul „istoric“, „un moment de reper“, „triumful diplomaţiei internaţionale în domeniul climei“… au fost cuvintele de laudă prin care ONG-urile şi o serie de state dintre cei 130 de co-sponsori ai textului au salutat acest text adoptat prin consens în cei mai fermi termeni.
Astfel, CIJ va trebui să răspundă la problema „obligaţiilor care revin statelor“ în protecţia sistemului climatic, „pentru generaţiile prezente şi viitoare“.
Rezoluția înaintată de micul stat insular din Pacific, Vanuatu, şi susținută de un „nucleu“ format din 17 țări din diferite regiuni se concentrează pe impactul negativ al schimbărilor climatice asupra statelor insulare mici în curs de dezvoltare, precum și pe justiția climatică.
„Împreună, scrieţi Istorie“, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, apreciind că şi fără caracter obligatoriu, viitorul aviz al organului judiciar al Naţiunilor Unite ar putea ajuta guvernele să „ia măsurile climatice mai curajoase şi mai puternice de care lumea are nevoie disperată“.
În urmă cu o săptămână, experţii ONU în climă (IPCC) au avertizat încă o dată că încălzirea globală ar trebui să atingă pragul de +1,5°C faţă de epoca preindustrială până în 2030-2035, cel mai ambiţios obiectiv al acordului de la Paris, o menţionare clară a urgenţei de a acţiona radical în acest deceniu pentru a asigura un „viitor locuibil” pentru umanitate.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a salutat „rezoluția de referință“, precizând că un aviz consultativ al CIJ „ar putea fi un catalizator important pentru acțiunea urgentă, ambițioasă și echitabilă în domeniul schimbărilor climatice, care este necesară pentru a opri încălzirea globală și pentru a limita și remedia prejudiciile cauzate de climă aduse drepturilor omului“.
Deşi opiniile CIJ, organul judiciar al ONU, nu sunt obligatorii, ele au o pondere legală şi morală semnificativă, adesea fiind luate în considerare de instanţele naţionale. Rezoluţia se referă, de asemenea, la „acţiunile“ statelor responsabile de încălzirea globală şi la „consecinţele juridice“ ale “obligaţiilor“ lor faţă de micile state insulare, precum şi faţă de celelalte state.• ecologic