Pe 20 septembrie a.c., cu ocazia începerii întâlnirii anuale a Adunării Generale a ONU 238 de ONG-uri din 75 de țări au publicat o scrisoare deschisă în care avertizează liderii politici reuniți la New York cu privire la foamea care face ravagii în lume. Aproape 345 milioane de persoane suferă de foamete acută, iar la fiecare patru secunde un om moare din lipsa hranei.
ONG-ul Oxfam a publicat un raport care arată că în ultimii șase ani foametea acută aproape s-a dublat în țările cele mai expuse dezastrelor climatice: aici 48 milioane de oameni suferă de foamete acută (o creștere cu 21 de milioane față de situația din 2016), iar dintre acestea 18 milioane sunt pericol să moară de foame. Seceta extremă, inundațiile și deșertificarea devastează Somalia, Haiti, Djibouti, Kenya, Nigerul, Afganistanul, Guatemala, Madagascarul, Burkina Faso și Zimbabwe. Locuitorii acestor zece state au nevoie de ajutor urgent pentru a supraviețui. ONG-ul cere statelor industrializate să își reducă masiv emisiile și să ofere compensații pentru daunele provocate, întrucât cele zece țări foarte vulnerabile generează împreună doar 0,13% din emisiile globale de dioxid de carbon, în timp ce țările industrializate – în special cele din G20 – sunt responsabile pentru mai mult de 75%.
ONG-ul cere nu doar acordarea de despăgubiri, ci și anularea datoriilor statelor afectate, pentru a le permite să investească în combaterea crizei climatice.
Oxfam susține că profiturile obținute în doar 18 zile de companiile din sectorul combustibililor solizi ar fi suficiente pentru a finanța toate apelurile umanitare ale ONU pentru 2022, care se ridică la 49 miliarde USD.• Irina Tomşa