La mai bine de o săptămână de la primul Marş pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate şi Viitor, arderile ilegale de deşeuri au continuat în localităţile din jurul Bucureştiului. Senzorii de monitorizare s-au înroşit iarăşi, atingând un nivel alarmant, iar mirosul înecăcios a fost simţit mai multe seri de-a rândul.
Drept urmare, Asociaţia Activ Corbeanca cu sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde va organiza sâmbătă, 6 aprilie 2024, ora 11:00 (părinţii cu copii care vor să participe la un workshop pe subiecte de mediu şi poluare sunt aşteptaţi de la 10:30), cu punct de plecare din Parcul Corbeanca (strada Ogorului, comuna Corbeanca, https://maps.app.goo.gl/QHteF3jT5FG5vksR6), al doilea Marş pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate şi Viitor pentru a cere autorităţilor naţionale, judeţene şi locale măsuri imediate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov.
Asociaţia Activ Corbeanca (www.activcorbeanca.ro) şi Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde (www.centuraverde.ro) îndeamnă şi invită comunităţile din Ilfov şi din Bucureşti, cetăţeni de toate vârstele, de la mic la mare, să se alăture acestui marş APOLITIC şi să îşi revendice dreptul la aer curat şi mediu sănătos, aşa cum este el, de altfel, şi stipulat în Constituţia României. Evenimentul este parte dintr-o serie de acţiuni ce vor fi organizate în Ilfov, în Capitală şi oriunde în ţară unde este necesar, atât timp cât va fi nevoie. Asociaţia Activ Corbeanca este membră a Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.
După ce, în ultimele săptămâni, în Corbeanca şi împrejurimi, arderile ilegale de deşeuri au făcut ca aerul să devină irespirabil, fapt dovedit şi de senzorii de monitorizare, sute de locuitori din Corbeanca au protestat pe 23 martie a.c., alături de vecini veniţi din Baloteşti, Mogoşoaia şi Buftea, într-un marş antipoluare fără precedent pentru comunităţile din Ilfov. Lipsa de implicare a autorităţilor de la toate nivelurile a scos oamenii în stradă. Într-o acţiune ce s-a desfăşurat pe trei kilometri şi a durat trei ore, participanţii au scandat „Vrem aer curat“, „Fără poluare“, „Păduri pentru oameni“, „Vrem Centura Verde“, „Fără arderi ilegale“ sau „Ilfov curat“.
Potrivit Asociaţiei Activ Corbeanca, în România, anual mor prematur 29.000 de oameni din cauza poluării aerului. „Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare cost social de sănătate asociate acesteia. De ani buni, Bucureştiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând şi cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde euro“, se arată într-un comunicat al asociaţiei citat de Agerpres.● ecologic