Guvernele declară că tratează cu prioritate măsurile prin care să-și protejeze cetățenii de impactul schimbărilor climatice, însă puține state acționează cu adevărat, constată raportul pentru 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Prima ediție a raportului a fost elaborată în 2019, iar cea actuală relevă că între timp s-au făcut puține progrese.
Dintre cele 95 de țări analizate doar aproximativ 25% au pus în practică strategii de sănătate publică și de contracarare a efectelor schimbărilor climatice. Fondurile insuficiente au fost invocate ca obstacol major de 70% din state, iar „lipsa unei colaborări intersectoriale“ și deficitul de resurse umane au fost o problemă pentru aproape 33%, în special din cauza suprasolicitării personalului sanitar provocată de pandemie. „Acum provocarea este să înlăturăm barierele care împiedică țările să finalizeze și să implementeze aceste planuri“, a declarat Tara Neville, autorul principal al cercetării.
Raportul a fost lansat la începutul lunii noiembrie a.c. la reuniunea COP26 de la Glasgow. Dr. Maria Neira, directorul pentru Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate al OMS, a spus că studiul arată că țările nu sunt suficient pregătite să facă față impactului schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor: „de exemplu, aproape 80% din decesele provocate de poluarea aerului ar putea fi evitate dacă nivelurile actuale ale poluării atmosferice s-ar situa la valorile recomandate de OMS“.• Irina Tomșa