20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Măsuri insuficiente pentru sănătate

  Sursa foto: World Health Summit.Flickr.com

  Guvernele declară că tratează cu prioritate măsurile prin care să-și protejeze cetățenii de impactul schimbărilor climatice, însă puține state acționează cu adevărat, constată raportul pentru 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Prima ediție a raportului a fost elaborată în 2019, iar cea actuală relevă că între timp s-au făcut puține progrese.
  Dintre cele 95 de țări analizate doar a­pro­ximativ 25% au pus în practică stra­tegii de sănătate publică și de con­tra­ca­rare a efectelor schimbărilor climatice. Fondurile insuficiente au fost invocate ca obstacol major de 70% din state, iar „lipsa unei colaborări intersectoriale“ și deficitul de resurse umane au fost o pro­blemă pentru aproape 33%, în special din cauza suprasolicitării per­so­na­lului sanitar provocată de pandemie. „Acum provocarea este să în­lă­turăm barierele care împiedică țările să finalizeze și să implementeze aceste planuri“, a declarat Tara Neville, autorul principal al cercetării.
  Raportul a fost lansat la începutul lunii noiembrie a.c. la reuniunea COP26 de la Glasgow. Dr. Maria Neira, directorul pen­tru Mediu, Schimbări Climatice și Să­nă­tate al OMS, a spus că studiul arată că țările nu sunt suficient pregătite să facă față impactului schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor: „de e­xem­plu, aproape 80% din decesele provocate de poluarea aerului ar putea fi evitate dacă nivelurile actuale ale poluării atmosferice s-ar situa la valorile recomandate de OMS“.• Irina Tomșa

  Newsletter Ecologic