Guvernul României a reglementat în sfârşit modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate sau expirate provenite de la populație. Şi dacă până acum oamenii puteau încerca să scape de medicamentele pe care nu le foloseau ducându-le la farmacii, din data de 10 aprilie a.c. aceste medicamente pot fi duse de către cetăţeni doar la spitale. Instrucţiunea nr. 6226/2024 privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate și/sau expirate provenite de la populație a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 331 din 10 aprilie 2024.
Deşeurile de medicamente se vor depune de cetăţeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit şi afişat de unităţile respective. Spitalele vor fi cele care vor stabili un program de colectare a deşeurilor de medicamente în anumite zile ale săptămânii şi într-un anumit interval orar. Recipientele de colectare a deşeurilor de medicamente vor fi amplasate în curtea spitalului, într-un spaţiu special destinat care va trebui să respecte următoarele reguli: să ofere accesul facil cetăţenilor, să fie o zonă acoperită şi monitorizată şi să asigure condiţii igienico-sanitare.
Deşeurile de medicamente se vor colecta diferenţiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, luând în considerare următoarele categorii:
a) deşeuri de medicamente citotoxice şi citostatice – se colectează în recipiente confecţionate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deşeurilor;
b) deşeuri de medicamente, altele decât cele citotoxice şi citostatice – se colectează în recipiente confecţionate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deşeurilor;
c) deşeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conţinute într-un recipient cu potenţial înţepător-tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale) – se colectează în recipiente specifice deşeurilor înţepătoare- tăietoare medicale, prevăzute cu sistem de închidere temporară şi definitivă;
d) deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune – se colectează separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deşeurilor reciclabile.
Recipientele se etichetează cu denumirea deşeurilor de medicamente (categoria) care urmează să fie colectate, sursa de generare: populaţie, marcaj specific al pericolului, capacitatea recipientului (litri sau kg), linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data începerii utilizării recipientului, unitatea sanitară, persoana responsabilă cu manipularea lui, data umplerii definitive.
Recipientele se sigilează după umplere, în scopul prevenirii unor posibile accidente care pot apărea în perioada colectării şi transportului până ce urmează a fi incinerate. Recipientele sunt marcate în conformitate cu reglementările Acordului referitor la transportul internaţional rutier al mărfurilor periculoase.
În spaţiul de colectare a deşeurilor de medicamente rezultate de la populaţie se afişează la loc vizibil postere de prezentare a categoriilor deşeurilor colectate cu exemplificare, precum şi mesaje de avertizare pentru populaţie care vizează riscurile care decurg din aruncarea necontrolată a acestor deşeuri în mediul înconjurător.
Deşeurile de medicamente colectate de la populaţie în recipientele respective intră în circuitul de transport şi eliminare a deşeurilor rezultate din activitatea medicală generate de spital, fiind predate operatorilor economici autorizaţi pentru această activitate, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2.829/2022 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a autovehiculelor utilizate pentru transportul deşeurilor rezultate din activitatea medicală.
Deşeurile de medicamente se elimină numai prin incinerare, doar în unităţi autorizate, excepţie făcând deşeurile de medicamente aflate în recipiente sub presiune, care se recomandă a fi reciclate după depresurizarea completă. În vederea monitorizării activităţii de preluare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, spitalul desemnează o persoană responsabilă cu această activitate din cadrul spitalului.• ecologic