20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Mediul sănătos este unul dintre drepturile universale ale omului

  Sursa foto: Agerpres

  Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a hotărât pe 28 iulie a.c. că toți oamenii din lume au dreptul la un mediu curat, sănătos și sustenabil. Rezoluția a fost adoptată cu 161 de voturi pentru și opt abțineri (China, Federația Rusă, Belarus, Cambodgia, Iran, Siria, Kârgâzstan și Etiopia).
  Decizia nu constituie o obligație din punct de vedere juridic pentru cele 193 de state membre ale ONU, dar susținătorii ei speră că în timp dreptul oamenilor la un mediu curat va fi stipulat în legislațiile naționale și în tratatele regionale, iar țările vor trebui să aplice prevederea. Până atunci, activiștii vor avea un argument foarte solid în atacarea politicilor și proiectelor distrugătoare pentru mediu, mai ales că și Consiliul Drepturilor Omului a adoptat o hotărâre similară anul trecut.
  Rezoluția a fost propusă inițial de Costa Rica, Maldive, Maroc, Slovenia și Elveția, cărora li s-au alăturat apoi în calitate de autori peste 100 de state. Textul menționează că dreptul la un mediu sănătos trebuie introdus în acorduri-le multilaterale. Se precizează de asemenea că impactul schimbărilor climatice, utilizarea nesustenabilă a resurselor naturale, poluarea aerului, solului și apei, managementul necorespunzător al deșeurilor și substanțelor chimice, precum și pierderea diversității îi împiedică pe oameni să se bucure de acest drept, iar daunele de mediu au implicații negative directe și indirecte în exercitarea tuturor drepturilor omului.
  Secretarul General al ONU, António Guterres a declarat că adoptarea rezoluției este „doar începutul“ și a îndemnat țările să transforme dreptul la un mediu curat într-o „realitate pentru fiecare, pretutindeni“.• Irina Tomşa

  Newsletter Ecologic