Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a lansat pe 4 mai a.c. campania națională „Curățăm România!“, care se desfășoară sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!“. Campania este prima de acest fel inițiată de Ministerul Mediului și beneficiază de sprijinul autorităților centrale și locale, al asociațiilor municipiilor, orașelor și comunelor, al instituțiilor deconcentrate și al unei mari părți din societatea civilă.• Matei Dumitru
Evenimentul de lansare a campaniei naționale „Curățăm România!“ a avut loc la București, pe una din multele străzi din Sectorul 1 unde au fost aruncate de-a lungul timpului zeci de tone de deșeuri, în special din construcții și demolări.
Problema gunoaielor care sufocă Bucureștiul nu este nouă, ci datează de 30 de ani, timp în care nici un primar al capitalei României nu a dorit cu adevărat să o rezolve. Și nu atât nepăsarea, cât interesele și banii negri din jurul gunoaielor bucureștenilor au făcut orașul să fie cea mai murdară capitală din Europa. Aceleași interese au făcut ca Bucureștiul să nu aibă nici acum un sistem unitar de colectare separată și nici un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, ci un singur depozit de deșeuri autorizat.
La lansarea campaniei, ministrul Barna Tánczos a declarat: „astăzi sunt mii de localități în România sufocate de deșeuri şi toate prezintă imaginea nepăsării noastre. Campania «Curățăm România!» pe care o lansăm acum trebuie în primul rând să ne învețe să ne pese și să ne pună pe toți la treabă pentru a da copiilor noștri altfel de sate, altfel de comune, altfel de orașe. Prin această campanie eu fac un apel ferm la acțiune către toate autoritățile locale, pentru că legislația spune foarte clar că salubrizarea orașelor și comunelor intră în responsabilitatea lor. Dar dincolo de apelul la implicare, noi, Ministerul Mediului, dorim să ajutăm și de aceea punem la dispoziția UAT-urilor și un program de finanțare pentru aceste acțiuni, cu un buget de peste 20 milioane lei. Situația actuală nu mai poate continua. Dacă nu gestionăm corect deșeurile, nu doar că nu vom schimba în bine fața României, dar vom înregistra și mari pierderi economice, fiindcă deșeurile nu sunt gunoaie, ci resurse care pot și trebuie să intre în circuitul economic“.
În afară de autoritățile locale, au fost implicate în campanie și instituții subordonate Ministerului Mediului: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care va acționa pentru păduri mai curate, Administrația Națională „Apele Române“ pentru a curăța apele și Garda Națională de Mediu, care va supraveghea acțiunile și va monitoriza rezultatele.
Bani pentru ecologizarea localităților
În scopul derulării cât mai eficiente a campaniei, Administrația Fondului pentru Mediu acordă unităților administrativ-teritoriale beneficiare sume cuprinse între 3.000 și 30.000 lei, în funcție de numărul locuitorilor. Proiectele eligibile trebuie să aibă ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, carton, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv gospodăriile, zonele de protecție din jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor și altor lucrări hidrotehnice, câmpurile și pădurile de pe teritoriul UAT-ului/ADI-ului respectiv.
Bogdan Radu Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonatorul campaniei „Curățăm România!“, a vorbit despre importanța implicării autorităților locale. „Prin această campanie dăm un semnal tuturor că ne pasă de țara noastră și că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de o parte avem de-a face cu indiferența unora, iar pe de altă parte avem de-a face cu reaua intenție a altora, a celor care aruncă deșeurile în modul acesta. Totodată, venim în sprijinul UAT-urilor astfel încât să-și poată deconta o mare parte din cheltuielile pe care le vor efectua în această perioadă de campanie. Mă bucur și salut disponibilitatea și discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, cu reprezentanții Asociației Comunelor din România și cu cei ai Asociației Orașelor din România“.
Este foarte important de precizat că în cadrul campaniei se vor colecta categoriile de deșeuri eligibile, dar numai în condițiile în care cantitățile respective nu fac obiectul contractelor încheiate de solicitanții finanțărilor cu operatorii de salubritate licențiați și autorizați.
O mobilizare fără precedent
Campania inițiată de ministrul Barna Tánczos a avut un ecou deosebit în majoritatea regiunilor din țară. Angajați ai instituțiilor subordonate ministerului, ai primăriilor, mii de elevi și voluntari au curățat numeroase zone afectate de depozitările necontrolate de deșeuri.
Numai în primele două săptămâni s-au strâns peste 300 tone deșeuri abandonate, o cantitate pentru care voluntarii merită toate laudele, dar care reprezintă o uriașă pată pe imaginea țării noastre. De aceea scopul principal al campaniei „Curățăm România!“ nu este atât ecologizarea în sine, cât educarea tinerei generații în spiritul respectului față de natură și față de tot ce înseamnă spațiu comun. Angajații Agențiilor de Mediu și comisarii Gărzii de Mediu le-au prezentat tinerilor măsurile luate la nivel european pentru protecția mediului înconjurător și le-au explicat regulile ce trebuie respectate de fiecare cetățean pentru păstrarea integrității mediului, a propriei sănătăți și pentru creșterea calității vieții. Toți cei implicați au contribuit astfel la dezvoltarea spiritului civic al tinerilor și al respectului față de mediu, față de comunitatea din care fac parte. Obiectivul cel mai important este ca toate aceste informații și deprinderi să fie diseminate în continuare de tineri în familiile, școlile și comunitățile lor.
„Cele peste 300 tone de deșeuri colectate în cadrul a peste 600 de acțiuni de ecologizare organizate în primele două săptămâni de campanie reprezintă cifre semnificative, însă și mai însemnată este cantitatea de deșeuri abandonate de semenii noștri și pe care încă le întâlnim peste tot prin țară. Noi suntem hotărâți să continuăm și ne bucurăm că din ce în ce mai multe entități ni se alătură. Fiecare zi ar trebui să fie un prilej de reflecție și un moment în care să încercăm să schimbăm ceva în viața noastră și în felul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare, la mediu în special, deoarece aceasta este casa noastră, unica pe care o avem. Fac un apel la toată lumea să încetăm să mai aruncăm deșeuri în zone nepermise, să învățăm să ne pese și să ne implicăm nu din obligație sau de frica unor amenzi, ci fiindcă asta trebuie să fie obișnuința noastră de zi cu zi. În primele 15 zile zeci de primării s-au implicat alături de instituțiile noastre, chiar înainte de a demara sesiunea de finanțare organizată de Administrația Fondului pentru Mediu. De asemenea, un număr de 128 de UAT-uri de pe raza a 34 de județe au depus dosare de finanțare prin AFM în valoare totală de peste 1.200.000 lei“, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Rezultate după 15 zile de la lansare
La nivel de județ există echipe coordonate de Instituția Prefectului, formate din reprezentanți ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Județean, ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI) și ai Inspectoratului Școlar Județean, care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
În primele 15 zile de campanie au înregistrat rezultate semnificative următoarele instituții aflate în subordinea, sub autoritatea, respectiv în coordonarea MMAP:
- Regia Națională a Pădurilor Romsilva: 131.624 kilograme deșeuri (preponderent PET-uri, doze de aluminiu, deșeuri din plastic și menajere). Au fost organizate 262 de acțiuni la care au participat 3.441 de voluntari și 2.312 de angajați ai Romsilva din 188 ocoale din toate direcțiile silvice din țară;
- Administrația Națională Apele Române (ANAR): 131.138 kilograme deșeuri adunate în 355 de acțiuni de ecologizare la care au participat aproximativ 1.000 de angajați de la 11 administrații bazinale de apă (ABA), în colaborare cu peste 100 de primării, 500 de voluntari, 50 școli gimnaziale și reprezentanți ai altor instituții precum Salvamont Maramureș;
- Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD): 16.650 kilograme deșeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton și metal). Au fost organizate nouă acțiuni de ecologizare în UAT-urile Sulina, Murighiol, Sf. Gheorghe, Somova, Crișan, Maliuc, Chilia Veche, Ceatalchioi și Ceamurlia de Jos, la care au participat 65 de angajați ai RBDD, 425 de elevi și peste 150 de voluntari;
- Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM): 13.033 kilograme deșeuri colectate de cele 15 agenții care s-au implicat în activități de ecologizare, deși agențiile județene aveau ca principală sarcină organizarea de activități de informare/promovare și conștientizare în colaborare cu primăriile și inspectoratele școlare județene (ISJ). Peste 1.000 de elevi din 12 județe au fost implicați în diferite activități în parteneriat cu ISJ;
- Garda Națională de Mediu (GNM) – comisariatele județene au participat la 23 de întâlniri de lucru la nivelul instituției prefectului cu scopul de a stabili planuri de acțiune pentru implementarea campaniei și la 86 acțiuni de ecologizare alături de reprezentanții UAT-urilor. Au avut loc „dialoguri verzi“ cu elevii din 76 de unități școlare și 17 acțiuni de salubrizare cu sprijinul copiilor.
În urma numeroaselor solicitărilor venite din teritoriu, MMAP a decis prelungirea campaniei până pe 31 mai 2022.
„Le mulțumim în primul rând tuturor autorităților locale și celorlalte instituții care s-au mobilizat pentru această campanie! Cu toții vrem o țară fără deșeuri abandonate, iar cifrele de până acum vorbesc de la sine: peste 350.000 kilograme deșeuri colectate, peste 800 de acțiuni organizate și 230 de primării care au depus la AFM solicitări de finanțare“, a declarat coordonatorul campaniei, secretarul de stat Bogdan Balanișcu.
„Sunt rezultate bune, însă ne dorim și mai mult. Și pentru că am constatat că interesul față de campanie este într-o continuă creștere, dar și pentru că încă mai există multe zone poluate cu deșeuri, am luat decizia să prelungim campania până la sfârșitul lunii mai“, a precizat ministrul Tánczos Barna.
Demnitarul a făcut referire și la cazurile unde implicarea lasă de dorit: „avem, bineînțeles, și exemple negative, primării care până acum, în ciuda eforturilor noastre, nu au dat niciun semn de mobilizare. Și pentru acestea prelungirea cu o lună a campaniei ar trebui să fie o veste bună, pentru că încă mai au șansa să se implice în curățarea zonelor pe care le administrează. La finalul campaniei vom trage linie și vom considera că primăriile care nu s-au implicat au luat această decizie pentru că pe teritoriul lor probabil că nu există deșeuri abandonate. Vrem să verificăm acest lucru și tocmai de aceea, începând cu 1 iunie Garda Națională de Mediu va demara controale tematice în toată țara cu privire la respectarea legislației referitoare la salubrizarea terenurilor. Primăriile care nu s-au implicat în campanie vor fi bineînțeles primele vizate“, a adăugat ministrul Mediului.