Credem că pentru depăşirea situaţiei dificile prin care trecem cu toţii este necesară crearea unei relaţii directe între industria de reciclare şi lumea politică, un parteneriat care poate şi trebuie să relanseze industria României pe principiile economiei circulare. Acesta este motivul pentru care am lansat campania „Reciclatorii României“.• ecologic
România are o industrie de reciclare competitivă la nivel european, o ramură industrială care s-a dezvoltat în ciuda tuturor greutăţilor prin care a trecut de-a lungul anilor.
În societatea noastră se amplifică însă o confuzie generală referitoare la această activitate. Tinerii îşi închipuie că reciclează atunci când pun un PET sau o doză de aluminiu într-o pubelă colorată. Primăriile cred că reciclează şi ele dacă colectează separat deşeurile reciclabile. Valorificatorii de deşeuri, care prin activitatea lor pregătesc materialele în vederea reciclării, sunt şi ei reciclatori. Pe aparatele automate montate deja în marile magazine pentru colectarea prin Sistemul de Garanţie-Returnare a ambalajelor scrie cu litere mari:„Reciclează cu noi!“. Ţi-ai putea închipui că suntem o ţară de reciclatori.
Este greu de ştiut cât de nevinovată sau cât de voită este această confuzie, dar cert este că toate aceste mesaje aduc beneficii, atât materiale, cât şi de imagine, celor care le folosesc.
Reciclarea înseamnă însă cu totul altceva. Ea este o ramură industrială complexă, care se bazează pe standarde industriale şi pe respectarea unor norme de mediu din ce în ce mai stricte. Nu este un serviciu public (cel puţin deocamdată) şi nu beneficiază de venituri din taxele plătite de cetăţeni precum societăţile de salubrizare.
În încercarea de a clarifica cât de cât toată această situaţie, Agenţia de presă ecologic a lansat campania „Reciclatorii României“ prin care şi-a propus să aducă decidenţii politici de la cel mai înalt nivel în fabricile de reciclare din România.
Primul eveniment din campania „Reciclatorii României“ a fost organizat în data de 28 iunie a.c. la compania AS Metal, unul dintre cei mai importanţi reciclatori de aluminiu din România. La acest eveniment au participat: Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Laurenţiu Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Cosmin Teodoru, directorul Direcţiei Deşeuri din MMAP şi Aurelian Dobre, directorul Direcţiei Venituri din Administraţia Fondului pentru Mediu.
Constantin Apostol, directorul general al AS Metal, a prezentat invitaţilor tot fluxul de producere a aliajelor din aluminiu prin reciclare, de la recepţia deşeurilor, la sortarea acestora, topirea, elaborarea şi turnarea aliajului în lingouri.
De asemenea, au fost prezentate câteva soluţii prin care zgurile care rezultă din procesele de topire şi turnare a deşeurilor metalice se pot transforma în produse utilizate în alte sectoare industriale, aceste soluţii încadrându-se în conceptele privind implementarea economiei circulare.
„Reciclarea este acea parte a industriei care are ca obiect de activitate furnizarea de materii prime industriei, diferenţa majoră fiind dată de faptul că aceste materii prime sunt obţinute prin procesarea deşeurilor şi nu prin exploatarea resurselor minerale. Industria reciclării este primul pas în lungul ciclu industrial care are ca scop producţia de bunuri. Există o falsă presupunere că zona de deşeuri nu este standardizată. Pot să vă spun că este standardizată încă de pe vremea când aveam STAS-uri. Astăzi lucrăm după standarde europene şi standarde tehnice internaţionale“, le-a explicat Constantin Apostol invitaţilor prezenţi la eveniment.
Mai mult de două ore a durat vizita în fabrica de reciclare a aluminiului. Chiar dacă în ţara noastră compania AS Metal, care are o producţie de aproximativ 19.000 tone de aluminiu pe an, este considerată a fi o unitate de reciclare mare, la nivel european ea este însă mică, în condiţiile în care în Italia o unitate ca cea din România produce 27.000 tone pe lună.
„Este necesar ca această ramură industrială să beneficieze de o colaborare strânsă cu ministerele Mediului, Economiei şi Finanţelor pentru a se realiza o armonizare a termenilor care fac obiectul legislaţiei naţionale din zona de mediu, industrială şi fiscală. În actualul context economic există o mare nevoie de soluţii, iar mediul academic trebuie să fie puternic implicat în găsirea acestor soluţii pentru recuperarea decalajelor prezente în ţara noastră. De remarcat este că legislaţia actuală penalizează prin diverse taxe, impozite şi contribuţii materialele care se îndreaptă spre reciclare, iar la polul opus aruncarea acestor materiale la gropile de gunoi beneficiază de cele mai scăzute tarife din Uniunea Europeană“, a precizat directorul AS Metal.
Se apropie data de pornire a Sistemului Garanţie-Returnare. Ce se va întâmpla cu dozele de aluminiu colectate prin SGR încă nu se ştie. Va rămâne acest material în industria din România sau va intra în circuitul economic al altor ţări?
În prezent, dozele de aluminiu sunt în mare parte balotate şi exportate pentru că, după părerea unora, România nu ar avea capacităţi de reciclare a acestora. Nu numai AS Metal, dar şi alte companii au investit sume mari în instalaţii speciale pentru prelucrarea acestor tipuri specifice de materiale.
„Bucureştiul este un mare generator de deşeuri, iar acestea ar putea deveni materii prime. Soluţia acceptată astăzi este depozitarea lor şi nu transformarea lor în resursă. Se discută despre construirea unei noi mari gropi de gunoi sau de extinderea uneia existente în loc să fie creată o platformă industrială în care aceste deşeuri să fie transformate în materii prime, respectându-se astfel principiile de proximitate din legislaţia de mediu care ne obligă să tratăm şi să valorificăm prin reciclare deşeurile cât mai aproape de sursa de generare. Dar pentru aceasta este necesară crearea unei infrastructuri de utilităţi şi transport cu capacitate industrială“, a adăugat Constantin Apostol.
La finalul vizitei ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat: „Am asistat astăzi, cu deosebit interes, la procesul de reciclare a aluminiului. Am văzut ce se întâmplă de la intrarea pe poartă a deșeurilor metalice cu conținut de aluminiu, cum se fac analizele de laborator, cum se sortează și se prelucrează, practic întreg procesul tehnologic până la momentul în care aluminiul extras devine iar materie primă pentru industrie. Tot acest proces este esențial pentru mediu și pentru o dezvoltare durabilă a societății noastre. Ideea de a-i pune față în față pe decidenți cu oamenii care lucrează în domeniul reciclării și care contribuie, astfel, prin activitatea lor, la îndeplinirea obiectivelor naţionale de reciclare și la tranziţia industriei României către o economie circulară este binevenită și felicit Agenţia de ştiri ecologicׅ pentru această campanie“.
Una dintre concluziile întâlnirii de la AS Metal a fost aceea că pentru tranziţia economiei naţionale spre circularitate este importantă realizarea unui parteneriat industrial în care Ministerul Mediului ar putea să fie liantul principal. Pentru că în economia circulară deşeurile unei anumite industrii pot fi materii prime pentru alte industrii.•