De la sfârșitul lui iulie cantități imense de pești morți continuă să apară pe fluviul Oder, între Germania și Polonia. Numai de pe malul polonez au fost adunate peste 100 tone de cadavre din diferite specii.
Cauza încă nu este cunoscută. În mostrele de apă nu s-a găsit niciuna dintre substanțele toxice luate în calcul până în prezent. Deocamdată singura ipoteză credibilă este proliferarea algelor aurii (Prymnesium parvum), a căror înflorire provoacă apariția unor toxine care ucid peștii și midiile.
Ecologiștii spun că înmulțirea algelor a fost favorizată de încălzirea apei și scăderea nivelului fluviului. Pe 17 august a.c. reprezentanții WWF din Germania și Polonia au cerut să fie întrerupte lucrările de lărgire desfășurate pe Oder, pentru a permite ecosistemelor să se refacă. În aceeași zi, în comisia pentru mediu a Parlamentului Poloniei, ministrul adjunct al Infrastructurii Marek Gróbarczyk, acuzat că betonează albia fluviului, a răspuns că nu face decât să pună în aplicare acordul semnat cu Germania. Este vorba despre un acord germano-polonez din 2015 privind extinderea căilor navigabile, vehement contestat de militanții ecologiști.
Cercetările de laborator continuă, iar fiindcă specialiștii sunt siguri că poluarea a fost provocată de o acțiune umană, autoritățile poloneze oferă o recompensă de 210.000 euro pentru oricine poate furniza informații care să ducă la identificarea vinovaților.• Irina Tomşa