Asociația Ținutul Buzăului a pus bazele primului centru local de reciclare al plasticului din zona Buzăului. Primăria Comunei Bozioru a pus la dispoziția asociaţiei o fostă școală situată în apropierea așezărilor rupestre din Poiana Coziancei, pe care voluntarii asociaţiei au renovat-o. Apoi, de la firma Plasticpreneur din Austria au adus echipamentele de reciclare: un mărunțitor care transformă plasticul în fulgi și un injector care topește fulgii și îi toarnă în mulaje din aluminiu.
Astfel plasticul colectat este transformat în ghivece, rigle, cârlige de rufe, cărămizi modulare și altele obiecte.
Asociația Ținutul Buzăului doreşte ca astfel comunitățile locale să îşi poată gestiona singure plasticul, de la colectare până la procesare. Mai mult decât atât, întreg procesul este prietenos cu mediul. Prin natura sa, injecția plasticului – sau cu alte cuvinte, topirea – are nevoie de o temperatură de 120-200°C care este sub punctul de volatilizare al plasticului, de 350°C. Astfel, nu se eliberează noxe cu impact negativ asupra mediului sau sănătății. Chiar și așa, injectorul a fost dotat cu o hotă industrială cu filtru de carbon activ, care purifică aerului conform standardelor din industria procesatoare de plastic. Moara de plastic de la Bozioru este administrată de primăria locală și urmează să deservească un grup de patru comune cu un total de 7.000 de locuitori.
Este prima moară de plastic din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, dar Asociația Ținutul Buzăului doreşte să amenajeze încă patru astfel de centre de reciclare.● ecologic