Municipiul Ploieşti scapă de ceea ce primarul a numit „mafia deşeurilor“ prin renunţarea la contractul cu vechiul operator de salubritate, fosta companie Rosal şi prin ieşirea din ADI Deşeuri. Decizia a fost luată în condiţiile în care, de ani de zile, locuitorii oraşului se confruntă intermitent cu crize privind ridicarea deşeurilor.
După ce în luna decembrie a anului trecut Consiliul Local Ploieşti a votat ieşirea oraşului din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Prahova, primarul oraşului a anunţat în data de 7 februarie a.c. încheierea unui noi contract de salubrizare cu compania Brantner. „Ploieştenii sunt eliberaţi de mafia gunoaielor, iar Ploieştiul a devenit o republică independentă de feuda gunoaielor din Prahova“, a declarat primarul Mihai Poliţeanu în cadrul unei conferinţe de presă.
„Realitatea de jure și de facto este următoarea: Ploieștiul a părăsit ADI Deșeuri pe 12 decembrie 2024 printr-un act unilateral de voință, exprimat prin votul reprezentanților ploieștenilor din Consiliul Local, care este singurul ce poate decide dacă, când și cum intrăm sau ieșim, ca oraș, dintr-o structură asociativă privind gestionarea deșeurilor. Nicio firmă de salubritate, nicio groapă de gunoi, nici ADI Deșeuri, nici măcar servitorii mafiei gunoaielor de la ADI Deșeuri nu pot decide destinul Ploieștiului“, a adăugat Mihai Polițeanu.
„Acum avem în Ploiești o nouă firmă de salubritate, printr-o procedură de achiziție legal îndeplinită și printr-un contract semnat direct – nu prin samsarii de la ADI Deșeuri – între orașul nostru și compania Brantner. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de întrerupere la momentul finalizării unei proceduri de achiziție publică pe termen lung, care va fi demarată în cursul lunii martie. Firma Brantner vine în Ploiești pentru a oferi servicii de colectare și transport a deșeurilor menajere cu un număr de 28 de utilaje, dintre care 19 sunt noi-nouțe. Toate cele 28 de utilaje îndeplinesc norma de poluare Euro 6, adică sunt cele mai puțin poluante posibil și reprezintă mai mult decât dublul numărului de utilaje pe care l-a avut fostul operator“, a spus primarul Ploieștiului.
Mihai Polițeanu a anunțat că începerea efectivă a furnizării serviciilor de colectare și transport va avea loc până pe 17 februarie a.c.: „De la acea dată, nu vor mai avea autorizații de acces pentru utilaje, iar Poliția Locală își va face datoria. În oricare dintre cazurile de mai sus, conducerea Rosal și conducerea ADI Deșeuri se vor îndrepta cu viteză spre o zonă penală“.
Mihai Polițeanu a atacat în termeni duri firma Rosal şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Prahova: „Compania Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) și ADI Deșeuri au început o campanie agresivă, publică și subterană, de amenințări, dezinformări și minciuni grosolane – declarații și telefoane cu iz de șantaj, specifice mafiei deșeurilor care a dominat Ploieștiul și Prahova timp de un deceniu. Având în vedere disperarea lor, există posibilitatea ca Rosal să saboteze serviciul de salubritate în următoarele zile. Suntem pregătiți, dar e evident că vom avea nevoie de sprijinul și înțelegerea ploieștenilor pentru a câștiga această bătălie dură cu o mafie înțepenită în Ploiești de peste 10 ani. Mafia gunoaielor a încercat să activeze tot felul de servitori din instituții publice sau gargaragii locali ori naționali pentru a bloca ieșirea Ploieștiului din ADI Deșeuri. Un exemplu: au încercat să dezinformeze UAT-urile membre ale ADI, prin pixul unui director din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a asumat, de capul lui, un răspuns în numele ministerului, prin care se sugerau penalități pentru ieșirea din ADI Deșeuri. În fapt, răspunsul era o simplă colecție de citate din lege, menite să dea o aparență de pericol privind plata unor penalități“.

Ploieştiul ca şi majoritatea marilor localităţi din România se confruntă cu ceea ce ne-am obişnuit să numim mafia deşeurilor, o reţea de interese care include primării, ADI-uri, operatori de salubritate şi depozite de deşeuri. Ceea ce încearcă să facă primarul Poliţeanu la Ploieşti poate fi un demers necesar şi lăudabil, dacă nu ar ridica câteva semne de întrebare. Singura firmă de la care Primăria Ploiești a cerut o ofertă a fost Brantner ofertă pe care primăria a și acceptat-o. Criteriul de selecție a fost, potrivit primarului Polițeanu, „neimplicarea ei în niciun dosar sau scandal de corupție“, ceea ce nu prea e adevărat…• Matei Dumitru