1.7 C
Bucharest
Friday, December 1, 2023
Mai mult

  Nivelul pesticidelor periculoase din fructe și legume a crescut în toată Europa, inclusiv la cele produse în România

  Sursa foto: Facebook

  Un nou studiu arată cum a crescut rata de contaminare cu pesticide periculoase a celor mai populare fructe și legume produse în Europa. În loc să scadă cu 12%, așa cum anunțase Comisia Europeană calculând după cifrele de vânzări, utilizarea acestor substanțe a crescut cu 8,8% în 2019 față de perioada 2015-2017, judecând după cantitățile de produse contaminate și numărul pesticidelor conținute. Descoperim astfel că „produs românesc“ nu înseamnă „natural, sănătos, fără chimicale“ și aflăm care sunt legumele și fructele pe care ar trebui să le evităm.• Irina Tomșa

  Pesticide Action Network (PAN) Europe a publicat recent studiul „Fructul oprit: creșterea dramatică a pesticidelor periculoase găsite în fructe și legume vândute în Europa și dovada că guvernele nu își respectă obligațiile legale“1.
  PAN Europe reunește organizații ale consumatorilor, instituții din domeniul sănătății publice și de mediu, sindicate și asociații ale fermierilor din Europa care militează pentru reducerea utilizării pesticidelor periculoase și înlocuirea lor cu alternative ecologice.
  În elaborarea studiului cercetătorii au analizat datele obținute printr-un program cu suficiente mostre reprezentative pentru expunerea generală a consumatorilor din toată Uniunea Europeană între anii 2011 și 2019 (ultimul pentru care au existat informații disponibile). Specialiștii au examinat nu numai nivelurile de contaminare a fructelor și legumelor, ci și pentru prima oară evoluția lor în timp.

  alexander schimmeck 2zJhA9RSkys unsplash
  Sursa foto: Alexander Schimmeck/unsplash.com

  Substanțele susceptibile de înlocuire – CfS

  Raportul se concentrează pe identificarea reziduurilor de pesticide din categoria celor mai periculoase existente încă pe piața Uniunii Europene. Acestea pot provoca boli cronice grave cum ar fi cancerul, diabetul și maladii cardiovasculare, sunt toxice pentru reproducere și perturbă sistemul endocrin. Este vorba despre categoria „substanțe susceptibile de înlocuire“ (CfS – Candidates for Substitution2) definită prin Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, denumită astfel deoarece începând din 2011 Statele Membre au obligația legală de a le înlocui cu alternative mai sigure pentru sănătatea umană și calitatea mediului înconjurător.
  Strategia Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“ adoptată în 2020 stabilește că utilizarea substanțelor din această categorie trebuie să scadă în UE cu 50% până în 2030. Bazându-se pe datele de vânzări ale respectivelor pesticide, Comisia a anunțat o reducere cu 12% în 2019 comparativ cu cantitățile din 2015-2017. Noul raport dovedește că de fapt proporția de fructe și legume contaminate a crescut cu 8,8% în 2019 față de 2015-2017. Așadar, utilizarea pesticidelor nocive nu a scăzut, ci a crescut, iar Uniunea Europeană, în loc să se îndrepte spre o agricultură mai sustenabilă, se îndepărtează tot mai mult de acest deziderat.

  Rata de contaminare cu substante

  Cercul vicios care determină creșterea utilizării CfS

  Raportul PAN Europe arată cum a crescut în 10 ani concentrația substanțelor susceptibile de înlocuire din legumele și fructele pe care le consumă europenii, dovedind astfel că Statele Membre nu își îndeplinesc obligația de a le substitui și resping complet alternativele viabile, punând în pericol sănătatea consumatorilor și calitatea mediului.
  Mai mult decât atât: folosirea repetată a CfS crește rezistența dăunătorilor (atât insecte, cât și plante nedorite), iar cultivatorii aleg să utilizeze cantități tot mai mari de pesticide toxice în loc să renunțe la ele treptat, așa cum cer regulamentele europene. Este un cerc vicios ale cărui consecințe vor continua să se agraveze dacă CfS nu vor fi înlocuite rapid și complet cu alternative sigure.
  Autorii declară: „acest raport trage un semnal de alarmă și cere acțiuni politice ferme pentru a pune cu adevărat sistemul alimentar al UE pe calea sustenabilității. Concret, solicită ca Statele Membre să înlocuiască 100% dintre cele mai periculoase pesticide până în 2030 în conformitate cu strategia «De la fermă la furculiță», prin adoptarea unor obiective obligatorii de reducere la nivelul Statelor Membre și reformarea indicatorilor de utilizare a pesticidelor“.

  Cele mai contaminate legume si fructe

  Țările care au produs în 2019 cele mai multe fructe și legume contaminate cu CfS

  • Kiwi: Grecia (41%) şi Italia (30%). La cele din Spania nu au fost găsite reziduuri;
  • Cireșe: Spania (74%), Grecia (64%), Franța (63%), Italia (53%) şi Ungaria (50%);
  • Mere: Olanda (61%), Portugalia (58%), Slovenia (56%), Belgia (53%), Austria (52%) și Franța (50%). La cele din Lituania, Norvegia și Suedia nu s-au găsit urme de CfS;
  • Pere: Olanda (87%), Portugalia (58%), Slovenia (56%), Belgia (53%), Austria (52%) şi Franța (50%);
  • Piersici: Franța (58%), Italia (55%), Grecia (55%);
  • Țelină: Italia (85%) şi Spania (44%);
  • Castraveți: Ungaria (32%), Grecia (19%), Spania (18%) şi Polonia (18%). La mostrele din Suedia nu s-au găsit urme de CfS;
  • Spanac: Franța (39%), Spania (36%), Olan-da (28%), Polonia (26%) şi România (26%);
  • Salată verde: România (51%), Belgia (39%), Ungaria (38%), Italia (34%) şi Franța (33%). Doar salatele produse în Suedia, Estonia și Letonia nu au prezentat urme de CfS.

  nrd D6Tu L3chLE unsplash
  Sursa foto: unsplash.com

  Efectul de cocteil

  Studiul atrage atenția că substanțele din categoria CfS sunt nocive fiecare în sine, însă în combinație pot avea efecte sinergice și mai periculoase, dar insuficient cunoscute deocamdată, deoarece autoritățile naționale nu și-au respectat obligația de a evalua efectele expunerii la combinații de pesticide în conformitate cu articolul 4(3)(b) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 și articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005. Autoritățile de reglementare iau în considerare doar impactul substanță cu substanță și stabilesc limite pentru fiecare în parte, de exemplu NOAEL (No Observed Adverse Effect Levels – niveluri fără efecte adverse observate). Aceasta deși cercetările au demonstrat că la administrarea a două sau mai multe pesticide la nivelurile NOAEL sau chiar mai mici efectul de cocteil este toxic.
  Comisia Europeană și-a propus ca prin Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice să protejeze mai bine cetățenii și mediul de efectul de coctail.

  Topul tarilor care au produs in perioada 2011 2019

  Studiul precizează că nivelurile de contaminare variază mult de la o țară la alta nu doar din cauza cantităților și tipurilor de CfS utilizate, ci și deoarece gama de fructe și legume produse diferă.

  530 de ocazii ratate sub același fals pretext

  Autorii explică în finalul studiului că principiul înlocuirii este obligatoriu din 2011 pentru toate Statele Membre și a intrat în vigoare efectiv din 2015. În 2019 statele au fost întrebate de ce nu au făcut vreo înlocuire în niciunul dintre cele 530 de cazuri când ar fi putut-o face în intervalul 2015-2018. Răspunsul lor a fost că nu existau alternative viabile și că înlocuirea ar fi subminat „efortul de a contracara eventuala rezistență“ a dăunătorilor, privându-i pe fermieri de anumite substanțe. Studiul concluzionează că teoria rezistenței este „un mit“ și că dezvoltarea rezistenței este cauzată tocmai de continuarea administrării pesticidelor.

  Photo By Pexels 2889442
  Sursa foto: Pexels.com

  NOTE:
  1 Studiul „Forbidden fruit: The dramatic rise in dangerous pesticides found on fruits and vegetables sold in Europe and evidence that governments are failing their legal obligations“ a fost publicat în mai 2022 și poate fi descărcat de pe www.paneurope.info/resources/reports/2022/05.
  2 Baza de date PAN Europe cu privire la substanțele susceptibile de înlocuire (CfS) este publică și prezintă informațiile esențiale despre aceste substanțe nocive: ce pericole pentru sănătate prezintă, în ce State Membre sunt autorizate, pentru ce perioadă și de câte ori le-a fost deja extinsă aprobarea. Tabelul este disponibil în limba engleză pe https://docs.google.com/spreadsheets/d/-1Z6H2EXqVchV2VcIDlEZVct__im2hQ0hk/edit#gid=1561437892.

  Anna Majkowska flickr
  Sursa foto: Anna Majkowska/flickr.com

  Publicitate

  1 COMENTARIU

  1. Poate că se va gândi cineva, dintre cei în drept, la faptul că folosirea excesivă a chimicalelor și, îndeosebi a celor interzise, pentru legumele românești, ar putea reprezenta o problemă de siguranță națională, având în vedere efectele pe scară largă a acestora, asupra populației… !!! 🤔

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  A început mascarada premiilor plătite

  Se apropie sărbătorile de iarnă. Şi odată cu ele festivităţile, premierile, galele, diplomele, copăceii, trofeele, statuetele şi sumedenia de...

  Mai multe articole