Combaterea poluării cu plastic a mărilor va primi o finanțare de 4 miliarde euro, s-a decis prin „Angajamentele de la Brest“ adoptate pe 11 februarie a.c. la finalul Summitului One Ocean, care a reunit experți, activiști și politicieni din 42 de state.
Reducerea poluării cu plastic a mărilor a atras cel mai mare angajament financiar, de 4 miliarde euro până în 2025, asumat de Banca Europeană de Investiții împreună cu băncile naționale ale Franței, Germaniei și Spaniei în cadrul „Inițiativei Oceane Curate“.
Protejarea apelor din larg, situate la peste 200 mile marine depărtare de coastă și aflate în afara oricărei jurisdicții naționale a fost o altă temă importantă abordată. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat lansarea unei „coaliții globale“, formată din cele 27 de state UE și 16 țări non-UE, care va încheia un tratat privind conservarea biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale. În plus, 14 țări au anunțat că vor introduce reglementări mai ferme pentru combaterea pescuitului ilegal și 22 de proprietari de flote europeni au fost de acord să se conformeze etichetei „Green Marine Europe“ prin reducerea în anumite zone a emisiilor de gaze cu efect de seră, a zgomotului subacvatic și adoptarea altor măsuri de protejare a ecosistemelor marine. O altă temă importantă a fost tranziția către un transport maritim cu emisii zero; 35 de jucători importanți, inclusiv 18 porturi europene s-au angajat să accelereze instalarea punctelor de alimentare cu electricitate pentru nave.• Irina Tomșa