Ecosistemele marine pot fi grav afectate de zgomotele intense produse de activitățile umane. Experții Uniunii Europene au emis recent o serie de recomandări privind nivelurile maxime acceptabile pentru zgomotele subacvatice intermitente (ex.: din explorarea și exploatarea zăcămintelor) și continue (ex.: din navigație). O suprafață marină nu are voie să fie expusă în proporție mai mare de 20% zgomotului continuu timp de un an, iar un habitat nu trebuie să suporte zgomote intermitente pe mai mult de 20% din suprafață timp de o zi și de 10% timp de un an.
Zgomote subacvatice intermitente, cum ar fi cele din exploatarea gazelor și țițeiului, se produc în aproximativ 8% din mările Uniunii, cu precădere în Marea Baltică, Marea Nordului, Marea Celtică și Mediterana. Traficul maritim care emite zgomot continuu este cel mai intens în Mediterana, care este străbătută de vapoare pe 27% din suprafață, urmată de Marea Baltică (19%). Doar pe 9% din suprafața mărilor UE nu există trafic maritim.
Noile norme privind poluarea fonică subacvatică au fost stabilite în conformitate cu cele mai recente studii științifice și se înscriu în Planul de Acțiune Zero Poluare al Uniunii Europene. Sunt primele reglementări de acest fel la nivel global. Limitele maxime prevăzute vor ajuta la protejarea viețuitoarelor și habitatelor marine. Statele membre vor trebui să țină cont de aceste norme atunci când își vor revizui strategiile referitoare la mări și când își vor elabora următoarele planuri de măsuri. I.T.
Norme pentru zgomotul subacvatic în Uniunea Europeană
Sursa foto: US Pacific Fleet/flickr.com