Deșeurile textile sunt o problemă globală. În timp ce cercetători, oameni de știință și antreprenori din întreaga lume încearcă să găsească soluții pentru reciclarea cât mai eficientă a acestor tipuri de deșeuri, la noi o agenție de mediu a autorizat ca deșeurile textile să fie „reciclate“ în brichete de foc, care să fie vândute populației.
Amestecul mare de materiale din care sunt fabricate hainele din zilele noastre face ca reciclarea lor să fie un proces extrem de dificil și de scump în același timp. Autorităţile noastre ne-au atenţionat încă din primele zile ale noului an că de la 1 ianuarie 2025 avem obligaţia de a depune separat deşeurile textile, dar nu au reușit până acum să găsească fondurile necesare pentru a susține cumva construirea unor fabrici de reciclare a deșeurilor textile.
Însă marea problemă a României nu o reprezintă atât deșeurile textile generate în România, cât miile de tone de deșeuri textile care trec zilnic granițele ca îmbrăcăminte second-hand. Intrarea noastră în Schengen a fost o uriașă favoare făcută traficanților de deșeuri, ale căror camioane nu mai sunt controlate la granițele țării, un aspect care nu îi preocupă prea mult pe guvernanţii noștri care amână de ani buni adoptarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze domeniul produselor second-hand.
În concluzie, România nu are o infrastructură de colectare, de sortare şi de reciclare a deșeurilor textile, dar este una dintre destinațiile preferate ale traficanților de deșeuri din toată lumea.
Este cunoscut faptul că din cauza sărăciei extreme din unele zone ale țării, oamenii nu își mai pot cumpăra lemne pentru a-și încălzi locuințele și au ajuns să pună pe foc haine sau încălțăminte second-hand, marfă care se vinde cu 1 leu sau 2 lei sacul. Și chiar dacă astfel își încălzesc cât de cât casele amărâte, fumul extrem de toxic care iese pe coșuri face ca aerul din acele localități să fie pur și simplu irespirabil.
Toată această nebunie a ajuns acum la un alt nivel. Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a emis anul trecut o autorizație de mediu pentru o firmă din Uricani care și-a propus să „recicleze“ anual 358 tone de deșeuri textile în brichete de foc. Nu știm dacă aceasta este singura autorizație de mediu care permite transformarea deșeurilor textile în combustibil pentru încălzire, dar credem că ea reprezintă un precedent extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor.• ecologic
Există mai multe companii inovatoare la nivel global care transformă deșeurile textile în materiale de construcție. Iată câteva exemple:
– **FabBRICK**: O companie franceză fondată de Clarisse Merlet, care transformă deșeurile textile în cărămizi utilizabile pentru mobilier sau pereți despărțitori. Aceste cărămizi sunt atât izolatoare termice, cât și fonice.
– **Worn Again Technologies**: Această companie britanică dezvoltă tehnologii pentru reciclarea textilelor și transformarea lor în noi materiale utilizabile, inclusiv în construcții.
– **Renewcell**: O companie suedeză care reciclează textilele din bumbac și le transformă în materii prime pentru diverse industrii, inclusiv cea a construcțiilor.
Aceste inițiative demonstrează cum reciclarea poate contribui la sustenabilitate și la reducerea deșeurilor.