22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  O nouă tehnologie revoluţionează reciclarea textilelor

  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Două companii, Kipaş Textiles (Turcia) și Säntis Textiles (Elveţia), au dezvoltat împreună un material revoluţionar – un fir și o țesătură 100% reciclate din deșeuri de bumbac.

  „Tehnologia RCO100 funcționează prin preluarea deșeurilor industriale pre-consum și a deșeurilor de îmbrăcăminte din bumbac post-consum pentru a produce fire de bumbac 100% reciclate, fără a utiliza procese chimice. De la concepția sa în 2016, tehnologia RCO100 a fost implementată de mărcile globale pentru a produce țesături, nețesute și tricoturi din bumbac 100% reciclat, oferind soluții de design mai circulare pentru designerul modern“, a explicat Annabelle Hutter, directorul general al Säntis Textiles.

  Obiectivul celor două companii este să facă bumbacul reciclat accesibil industriei prin intermediul mărcii RCO100. În acelaşi timp, echipele lor au lansat un vast program de educare a întregului lanț de aprovizionare cu privire la importanța construirii unor parteneriate strânse între companii pentru a deschide drumul către o industrie textilă mai durabilă și circulară.

  „Lansarea în acest an a sistemului nostru de mașini RCO100 la «International Textile Machinery Association» din Milano a fost un real moment culminant pentru ambele companii, deși RCO100 100% bumbac reciclat de la Kipaş este complet comercial din 2019. Privind spre viitor intenționăm să extindem sistemul, lansând mai multe componente și module, cum ar fi extractoare de elasticitate și un sistem de dozare FibreTrace®“, a declarat Annabelle Hutter, care a ţinut să precizeze că în următorii ani sistemul RCO100 va fi introdus în mai multe lanțuri de aprovizionare şi va creşte disponibilitatea mai multor fibre, fire și țesături durabile pentru a reduce în general dependența industriei de resursele virgine, chimicale, apă și energie.

  Cu sediul în Kahramanmaraş, Turcia, Kipaş Textiles are o capacitate de producţie de 80 milioane metri de ţesătură pe an şi 330 tone de fire pe zi, ceea ce o face cel mai mare producător integrat de fire şi ţesături din Europa.

  Säntis Textiles este o companie elvețiană de familie, specializată în dezvoltarea și aprovizionarea de tehnologie și țesături, și este cea care a inventat şi dezvoltat tehnologia revoluţionară de reciclare numită RCO100.● ecologic

  Newsletter Ecologic