O echipă de experți a ales aleatoriu 3.000 din cele 88.125 de studii științifice despre starea mediului publicate din 2012 până în prezent și a constatat că doar 4 conțin o îndoială că activitatea umană ar duce la modificări climatice globale.
Din totalul lucrărilor analizate 99,9% concluzionează cu certitudine că omenirea este principala cauză a crizei climatice. O evaluare similară realizată anterior pe baza studiilor din perioada 1991-2012 a indicat aceeași certitudine în proporție de 97%, ceea ce arată că scepticismul s-a diminuat.
Pentru realizarea studiului publicat în Environmental Research Letters cercetătorii nu s-au limitat la analizarea celor 3.000 de lucrări științifice, ci au și aplicat algoritmi de căutare cu cuvinte cheie la toate cele 88.125, descoperind indicii explicite sau implicite de scepticism la doar 28.
„Ca să înțelegi dacă există consens, trebuie să-l cuantifici“, a declarat Mark Lynas de la Cornell University, unul dintre coautorii studiului. Nivelul de 99,9% consens este similar cu cel asupra existenței plăcilor tectonice, iar numărul imens de cercetări care împărtășesc aceeași concluzie ar trebui să nu mai lase loc de discuții.
Nu există dubii nici cu privire la modul în care activitățile umane provoacă încălzirea climatică: este clar că prin emisiile de gaze cu efect de seră. Concluziile atâtor experți nu pot fi contrazise. Criza climatică trebuie combătută cât mai repede și cât mai eficient; vedem în timp real ce efecte devastatoare are asupra oamenilor, mediului, afacerilor și economiilor. Trebuie să găsim și să aplicăm urgent soluții de reducere drastică a emisiilor cu efect de seră la toate nivelurile, în întreaga lume. •Irina Tomșa