2.1 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Penalităţile pe care RetuRO le va plăti în cazul neîndeplinirii obiectivelor de reciclare vor fi uriaşe

  Sursa foto: iStockphoto.com

  Cu doar 28 de zile înainte de pornirea Sistemului de Garanţie- Returnare, Executivul a adoptat în data de 2 noiembrie a.c. o Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Acest nou HG stabileşte printre altele şi penalităţile pe care administratorul SGR le va plăti pentru neîndeplinirea obiectivelor legale, o ipoteză foarte probabilă, în condiţiile actuale. Acestea vor fi uriaşe, unele dintre ele depăşind valoarea garanţiei.ecologic

  Penalităţi

  Conform acestei Hotărâri de Guvern, începând cu data de 1 ianuarie 2024 operatorii economici care introduc pe piață produse ambalate în ambalaje primare nereutilizabile vor fi obligaţi să plătească contribuţii către Fondul pentru Mediu pentru neîndeplinirea obiectivelor minime anuale de returnare. Aceste obiective, extrem de dificil de îndeplinit, sunt: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2024; 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2025; 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal, începând cu anul 2026.

  Penalităţile prevăzute în noua ordonanţă, numite contribuţii, vor fi uriaşe. Pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din metal pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare contribuția este egală cu valoarea garanției, respectiv 0,5 lei.

  Pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din sticlă și/sau plastic pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu valoarea dublă a garanției, respectiv 1 leu.

  Conform HG, în cazul neîndeplinirii obiectivelor de returnare a ambalajelor SGR, RetuRO este obligat să declare şi să achite aceste contribuţii pe care le va recupera de la producători prin tariful de administrare. Ceea ce nu va fi deloc simplu, întrucât tarifele de administrare sunt mult mai mici. Guvernul a păstrat şi în această Hotărâre termenul de „încredințate spre reciclare“ pentru definirea momentului în care RetuRO se descarcă de obligaţiile de reciclare. Spre deosebire de ambalajele SGR, celelalte ambalaje nu vor fi considerate a fi reciclate decât după ce reciclatorul confirmă că ele au intrat în instalaţiile de reciclare.

  Tarife

  Tariful de administrare este destinat acoperirii costurilor generate de implementarea și funcționarea SGR, inclusiv eventualele contribuții plătite de către administratorul SGR pentru neîndeplinirea obiectivelor de returnare.

  Producătorii sunt obligați să plătească administratorului SGR „tariful de administrare“ și valoarea garanției aferente produselor în ambalaje SGR introduse pe piața națională.

  Tariful de administrare pentru perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024 va fi următorul: sticlă mică (≤ 500 ml) – 0,1472 lei; sticlă mare (˃500ml) – 0,2304 lei; plastic transparent – 0,0590 lei; plastic albastru sau verde – 0,0773 lei; plastic culoare mixtă – 0.1029 lei; plastic cu barieră – 0,1233 lei; metal – 0,0077 lei.

  Pentru preluarea ambalajelor RetuRO va plăti acest serviciu prin „tarife de gestionare“ pentru acoperirea costurilor privind preluarea și stocarea ambalajelor SGR.

  În cazul preluării automate (prin RVM) tarifele de gestionare vor fi următoarele: sticlă mică (≤ 500 ml)  – 0,1820 lei; sticlă mare – 0,01889 lei; plastic mic – 0,1970 lei; plastic mare – 0,2486 lei şi metal – 0,1773 lei.

  În mod ciudat, preluarea manuală a ambalajelor din SGR va fi mai ieftină pentru RetuRO decât preluarea automată: 0,1005 lei – sticlă mică (≤ 500 ml); 0,1645 lei – sticlă mare; 0,0596 lei – plastic mic; 0,0989 lei – plastic mare şi 0,0482 lei – metal.

  Deşi comercianții HORECA nu au obligaţia de a organiza puncte de returnare, având în vedere rolul extrem de important pe care îl vor avea în implementarea sistemului, RetuRO trebuie să le ramburseze acestora costurile privind manipularea ambalajelor SGR astfel: 0,0544 lei pentru sticlele mici; 0,1089 pentru sticlele mari; 0,0136 lei pentru ambalajele mici de plastic; 0,989 pentru ambalajele mari de plastic şi 0,0007 lei pentru ambalajele din metal. O atenţie deosebită este acordată „asigurării transparenţei“ astfel că absolut toate plăţile tarifelor, atât cele de de administrare, cât şi de gestionare, vor putea fi plătite numai prin transfer bancar.

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  A început mascarada premiilor plătite

  Se apropie sărbătorile de iarnă. Şi odată cu ele festivităţile, premierile, galele, diplomele, copăceii, trofeele, statuetele şi sumedenia de...

  Mai multe articole