„Transformă deşeurile în energie!“ este titlul celei mai noi iniţiative Recolamp, o campanie de responsabilitate socială şi de colectare selectivă a deşeurilor din echipamente de iluminat prin care becurile arse colectate capătă valoare pentru susţinerea unor cauze sociale. Primul proiect sprijinit este „Banca de Alimente“, iniţiat de Crucea Roşie Română cu mai mult de 10 ani în urmă.
În perioada 12 iunie – 31 august a.c. la fiecare 300 de becuri depuse la punctele de colectare Recolamp, asociaţia donează către Crucea Roşie Română 90 lei, suma necesară unei familii pentru a-şi asigura alimentele de bază pentru aproximativ o lună.
Recolamp face un apel către toţi consumatorii casnici care generează deşeuri din echipamente de iluminat să le ducă la punctele de colectare, atât pentru a contribui activ la susţinerea cauzelor sociale din campanie, cât şi pentru a proteja mediul înconjurător.
„În contextul pandemiei de COVID-19 ne confruntăm, iată, cu o situaţie dificilă din punct de vedere al colectării selective: au scăzut cantităţile de deşeuri colectate în mediul instituţional şi corporatist şi a crescut consumul de energie electrică, ambele ca urmare a deciziei de a se lucra pe cât posibil de acasă în această perioadă. Astfel şi cantitatea de deşeuri de echipamente de iluminat generată de consumatorii casnici a crescut. E o situaţie fără precedent, cu urmări în viitorul apropiat şi îndepărtat, şi trebuie să facem un efort comun pentru a stabiliza lucrurile. Ne dorim aşadar să oferim consumatorilor casnici cât mai multe motive pentru care să susţină colectarea selectivă şi să aducă becurile arse la punctele de colectare: pentru mediu, pentru ei şi un viitor mai verde şi pentru a ajuta persoanele vulnerabile. Campania «Transformă deşeurile în energie!» este o iniţiativă cu impact dublu, pentru mediu şi pentru societate“, a precizat Anca Lupusavei, directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp.
„Banca de Alimente este proiectul prin care Crucea Roşie Română ajută persoanele vulnerabile să aibă acces la alimentele de bază necesare pentru aproximativ o lună. Din păcate, în România 40% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie. Prin această colaborare ne dorim să continuăm să susţinem cât mai multe familii, oferindu-le acces la alimente şi astfel şansa la un viitor mai bun. Cei care aduc becurile arse la punctele de colectare contribuie la un mediu mai bun şi la creşterea nivelului de trai printr-un singur gest, acela al colectării selective. Mulţumim, Recolamp, pentru acest parteneriat pentru viitor!“, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.
Pentru mai multă transparenţă şi informare în timp real, Recolamp a dezvoltat pe www.recolamp.ro un calculator de deşeuri care arată cantitatea actualizată de becuri depuse la cele peste 2.000 de puncte de colectare selectivă destinate utilizatorilor casnici disponibile la nivel naţional. Utilizatorii care vor să recicleze becurile arse sunt invitaţi să descarce aplicaţia ColţVerde şi să găsească pe harta punctelor de colectare cele mai apropiate centre comerciale, lanţuri de magazine sau magazine de tipul Do-It-Yourself, precum şi programul lor de lucru. Măsurile de protecţie, siguranţă şi igienă sunt riguros aplicate în toate punctele de colectare deschise. Aplicaţia poate fi descărcată din App Store şi Google Play. Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.recolamp.ro.●
Dacă s-a ars, reciclează-l!