Expunerea la niveluri nesănătoase de poluare atmosferică provoacă anual 1,8 milioane decese în orașe din întreaga lume, arată două studii publicate în ianuarie a.c. în The Lancet Planetary Health. În plus, la copii aproape 2 milioane de cazuri de astm sunt asociate anual expunerii la poluarea cu dioxid de azot din emisiile autovehiculelor, două din trei cazuri fiind în zone urbane.
Copiii și vârstnicii suferă cel mai mult de complicațiile asociate expunerii la poluanții atmosferici. „Evitarea poverii mari asupra sănătăţii publice cauzată de poluarea aerului va necesita strategii nu doar de reducere a emisiilor, ci și de îmbunătățire a sănătăţii publice generale pentru a reduce vulnerabilitatea“, a declarat Veronica Southerland, doctorand în sănătate publică la Universitatea George Washington și coautoare a ambelor studii.
Aproximativ 55% din populația lumii se află în orașe, iar 86% dintre orășeni (2,5 miliarde persoane) sunt expuși la niveluri nesănătoase de particule în suspensie PM2,5. Expunerea la aceste particule cu diametrul de 2,5 micrometri sau mai puțin a fost asociată cu multe complicații de sănătate, inclusiv astm și alte tulburări pulmonare, demență și boli de inimă.
Echipa lui Southerland a analizat concentrațiile de PM2,5 și ratele de deces din peste 13.000 de orașe ale lumii între 2000 și 2019. În toate orașele analizate concentrațiile medii de PM2,5 din aer au fost cu până la 300% mai mari comparativ cu pragul OMS din 2021 pentru expunerea nesănătoasă. Specialiștii au calculat că în 2019 media deceselor cauzate de PM2,5 a fost de 61 la 100.000 la nivel global, cea mai mare fiind înregistrată în orașele Asiei de Sud-Est, de 84 la 100.000.• ecologic
Poluarea aerului din orașe provoacă la nivel global 1,8 milioane decese în fiecare an
Sursa foto: Friends of the Earth Scotland/flickr.com