Tot mai multe studii arată că poluarea aerului nu afectează doar plămânii, ci și coeficientul de inteligență (IQ) al copiilor. Potrivit unei cercetări publicate de Universitatea din Washington în Environmental Health Perspectives, copiii ale căror mame au fost expuse la niveluri mari de dioxid de azot (NO2) în primele două trimestre de sarcină tind să aibă tulburări de comportament. Expunerea gravidelor la NO2 și la microparticule în suspensie (PM2,5) are efecte asupra placentei și a evoluției creierului fătului.
Copiii expuși la vârsta de 2-4 ani poluării cu PM2,5 tind să aibă atât probleme de comportament, cât și performanțe cognitive mai reduse. Primii ani de viață sunt cruciali pentru dezvoltarea creierului, care în acest interval ajunge la 90% din dimensiunea pe care o va avea la maturitate. Poluanții inhalați penetrează plămânii, pătrund în sistemul nervos central și pot afecta zonele responsabile de comportament și funcția cognitivă.
Cercetătorii au constatat că poluarea cu PM2,5 poate provoca mai multe probleme de comportament la fete decât la băieți, iar expunerea gravidelor la acest poluant în al doilea trimestru de sarcină are efecte adverse mai puternice asupra IQ-ului băieților.
„Aceste perturbări timpurii pot avea efecte asupra funcției creierului pe tot parcursul vieții“, a spus Dr. Catherine Karr, profesor la facultățile de Sănătate Publică și de Medicină ale Universității din Washington, autorul principal al studiului.• Irina Tomşa