17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Poluarea ucide mult mai mulți oameni anual decât pandemia de COVID-19

  Sursa foto: Asian Development Bank/flickr.com

  Poluarea provoacă la nivel global mai multe decese decât COVID-19, arată un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe 15 februarie a.c.
  Dreptul la un mediu sănătos se numără printre drepturile universale al omului, dar este încălcat pe scară largă din cauza poluării cu pesticide, plastic și deșeuri electrice care provoacă în întreaga lume cel puțin 9 milioane de morți premature pe an, în timp ce – potrivit datelor agregate de Worldometer – pandemia de CO-VID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese.
  „Actualele abordări în managementul riscurilor legate de poluare și substanțele toxice au dat greș în mod clar, ducând la violarea pe scară largă a dreptului la un mediu curat, sănătos și sustenabil“, concluzionează autorul studiului, Raportorul Special ONU David Boyd. Specialistul spune că trebuie interzise de urgență polifluoroalchilul și perfluoroalchilul (substanțe folosite de exemplu la vasele pentru gătit antiaderente), care sunt cancerigene și se numără printre „chimicalele eterne“ deoarece se descompun extrem de greu.
  De asemenea, se impune urgent ecologizarea siturilor poluate și relocarea din „zonele de sacrificiu“ a comunităților afectate. Termenul „zonă de sacrificiu“ e utilizat de obicei la definirea ariilor contaminate de teste nucleare, dar în raport este folosit prin extensie pentru locuri la fel de periculoase: situri grav poluate sau devenite nelocuibile din cauza schimbărilor climatice.
  David Boyd spune că raportul este cel mai șocant de până acum. Documentul va fi prezentat în martie a.c. Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și a fost publicat pe site-ul instituției spre a fi consultat înainte de dezbateri.• Irina Tomşa

  Newsletter Ecologic