Încălzirea globală continuă să distrugă Marea Barieră de Corali afectându-i capacitatea de recuperare: doar 2% din întregul recif a scăpat de albire în ultimii 30 de ani.
Un nou raport al Universității James Cook a analizat evoluția fenomenului și a constatat că cei mai vulnerabili la valurile de căldură sunt coralii care nu s-au mai înălbit de mult sau niciodată. Cele cinci episoade de albire în masă înregistrate începând din 1998 au transformat Marea Barieră de Corali într-un puzzle de zone cu istorii diferite, de la 2% din recif care nu s-a albit deloc până la 80% care a albit grav cel puțin o dată din 2016 și până acum.
Profesorul Terry Hughes, autorul principal al cercetării, a explicat gravitatea problemei: „recuperarea în care primează coralii vulnerabili la căldură este similară cu recuperarea într-o pădure după incendiu. Ierburile cele mai inflamabile își revin mai repede (decât copacii, n. red.), ceea ce poate transforma zona dintr-o pădure rezistentă la foc într-o pășune predispusă la incendiu“. Dacă încălzirea globală s-ar limita la 1,5°C, reciful ar putea supraviețui. La 2°C ar suferi enorm, iar de la 3°C nu va mai constitui un ecosistem de corali.• Alexandra Popescu