Previziuni cam sumbre pentru viitorul coralilor

Sursa foto: Matt Kieffer flickr.com

Încălzirea globală continuă să distrugă Marea Barieră de Corali afectându-i capacitatea de recuperare: doar 2% din în­tregul recif a scăpat de albire în ultimii 30 de ani.
Un nou raport al Universității James Cook a analizat evoluția fe­nomenului și a constatat că cei mai vulnerabili la valurile de căldură sunt coralii care nu s-au mai înălbit de mult sau ni­ciodată. Cele cinci episoade de albire în masă înregistrate în­cepând din 1998 au transformat Marea Barieră de Corali într-un puzzle de zone cu istorii diferite, de la 2% din recif care nu s-a albit deloc până la 80% care a albit grav cel puțin o dată din 2016 și până acum.
Profesorul Terry Hughes, autorul principal al cercetării, a explicat gravitatea problemei: „recuperarea în care primează co­ralii vulnerabili la căldură este similară cu recuperarea într-o pădure după incendiu. Ierburile cele mai inflamabile își re­vin mai repede (decât copacii, n. red.), ceea ce poate transforma zona dintr-o pădure rezistentă la foc într-o pășune pre­dispusă la incendiu“. Dacă încălzirea globală s-ar limita la 1,5°C, reciful ar putea supraviețui. La 2°C ar suferi enorm, iar de la 3°C nu va mai constitui un ecosistem de corali.• Alexandra Popescu

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services