0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Primul pas a fost făcut: Proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul de garanţie-returnare este în dezbatere publică

  După îndelungi dezbateri şi nenumărate amânări, Ministerul Mediului a definitivat proiectul de Hotărâre de Guvern privind colectarea ambalajelor în sistemul de garanţie-returnare. Deşi actul normativ va intra în vigoare din primele zile ale anului viitor, sistemul va deveni funcţional peste cel puţin doi ani, timp în care trebuie creată organizaţia care îl va administra şi infrastructura de colectare la nivel naţional.ecologic

  Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat într-o conferinţă de presă pe 19 noiembrie 2020 lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanţie-returnare. Mecanismul funcţionează deja în peste zece state europene, cu rezultate care ating colectarea şi procesarea a aproximativ 90% din deşeurile reciclabile de ambalaje puse pe piaţă.

  „Odată cu implementarea acestui sistem România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri, iar pe de altă parte o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual îngropăm aproape 6 milioane tone de deşeuri care în loc să ajungă în industrie ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional. Prin sistemul garanţie-returnare ne vom transforma din ţara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuşi să colectăm şi să procesăm din primii ani de funcţionare până la 90% din deşeurile reciclabile“, a declarat Mircea Fechet.

  sgd 2

  În cadrul conferinţei ministrul a vorbit despre cum va funcţiona acest sistem, conform proiectului de Hotărâre de Guvern: „Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România“.

  Conform proiectului de Hotărâre de Guvern sistemul de garanţie-returnare va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, fie ele supermarketuri sau magazine de mai mici dimensiuni.

  „E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că astăzi doar 30% din comerţul din România se face în supermarketuri, restul de 70% are loc în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că în magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu le perturba activitatea. Totodată, e important ca lumea să ştie că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deşeurilor colectate“, a mai precizat ministrul Mediului.

  Potrivit sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge în centre regionale de sortare şi apoi la reciclatori.

  Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate nonprofit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri.

  Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 şi prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului naţional de sistem.

  România, care în prezent reciclează doar 14% din deşeurile menajere, este obligată să se conformeze mai multor reglementări europene. Directiva Europeană 2008/98/CE prevede ca 50% din deşeurile menajere să fie deviate de la groapă şi reciclate. În plus, conform Directivei 2019/904 a Parlamentului European, statele membre sunt obligate să atingă o rată de colectare a plasticului de unică folosinţă de 77% până în 2025 şi de 90% până în 2029. Directiva 94/62/CE stabileşte normele UE privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, iar obiectivele de colectare sunt: 50% pentru ambalajele din plastic, 70% pentru cele din sticlă şi 70% pentru cele din metal.●

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole