20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

    Programul „Anghel Saligny“: apă-canal, gaze și drumuri

    Guvernul va lansa programul național de investiții „Anghel Saligny“, care se va axa pe dezvoltarea infrastructurilor de apă, gaze naturale și canalizare, precum și pe modernizarea drumurilor de interes județean și local. Bugetul preconizat este de 50 miliarde lei, iar durata de minimum 6 ani.
    Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila a argumentat cu date obținute de la Institutul Național de Statistică necesitatea programului, spunând că la ora actuală 29% din unitățile administrativ-teritoriale nu au alimentare cu apă potabilă, 57% nu au canalizare și 70% nu au rețele de gaze naturale. Drumurile județene sunt nemodernizate în proporție de 57% (peste 20.000 kilometri), iar din drumurile comunale 80% (peste 27.000 kilometri) nu corespund standardelor actuale. De aceea, Ministerul Dezvoltării a propus acest program de investiții care să vină în completarea finanțărilor cu fonduri europene din perioada următoare.
    Programul național „Anghel Saligny“ este succesorul programelor PNDL 1 și 2, însă a fost rebotezat în încercarea de a elimina percepția negativă pe care au avut-o primele două, care de multe ori au fost utilizate de partidele aflate la guvernare ca instrumente de putere politică în teritoriu. • Irina Tomșa

    Newsletter Ecologic