Cererea globală de aluminiu va crește cu aproape 40% până în 2030, potrivit unui raport recent realizat de analiștii de business intelligence ai companiei CRU International în numele Institutului Internațional al Aluminiului (IAI). Sectorul aluminiului va trebui să producă încă 33,3 milioane tone (Mt) pentru a satisface creșterea cererii în toate sectoarele industriale – de la 86,2 Mt în 2020 la 119,5 Mt în 2030. Transporturile, construcțiile, ambalajele și sectoarele electricitate vor stimula cererea și vor explica 75% din totalul de metal necesar.
Aluminiu primar
Aproximativ 70% din aluminiul produs la nivel global este încă aluminiu primar. Etapele de rafinare și topire a aluminiului primar sunt foarte mari consumatoare de energie și, în consecință, emisiile de CO2 rezultate din procesul de producție primară a aluminiului sunt de asemenea semnificative.
Amprenta de carbon a producătorilor individuali diferă de la un producător la altul pentru că depinde în mare măsură de utilizarea sursei de energie, de locul și modul în care este produs aluminiul primar. Cei mai „responsabili“ producători emit în prezent aproximativ 4 tone de CO2 pentru producerea fiecărei tone de aluminiu primar, ceea ce reprezintă totuși de 3-4 ori mai puțin decât media globală de emisii de CO2.
Aceste rezultate remarcabile sunt obținute însă prin utilizarea eficientă și simultană a mai multor pârghii de decarbonizare, din care cea mai problematică o reprezintă accesul stabil și continuu la surse de energie electrică cu emisii zero.
Aluminiu reciclat
Aluminiul secundar (reciclat) reprezintă în prezent o treime din oferta globală de aluminiu. Pentru că poate fi reciclat la infinit, 75% din tot aluminiul produs vreodată, echivalentul a 1,5 miliarde de tone, este încă în circulație. Pentru a fi produs, aluminiul reciclat necesită cu 95% mai puțină energie decât aluminiul primar. În consecință, și emisiile de GES din producția de aluminiu reciclat sunt substanțial mai mici, motiv pentru care în prezent atenția investitorilor este direcționată mai mult spre reciclare decât spre aluminiul primar.
Un exemplu este colaborarea dintre Novelis și Ball Corporation, două mari companii care, împreună cu alte părți interesate din întreaga lume, lucrează pentru a îmbunătăți ratele de reciclare și a crește disponibilitatea deșeurilor de aluminiu pentru reciclare. De fapt un număr tot mai mare de producători primari de aluminiu își extind în prezent activitatea spre zona de reciclare, cu mai puține emisii de CO2, făcând din aceasta și principala lor strategie de marketing pe termen scurt și mediu.• ecologic