23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Reciclează! Acum ai unde

  Imagini puse la dispoziţie de Asociaţia Environ

  4 din 10 români nu reciclează aparatele electrice vechi pentru că nu știu unde să le ducă, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația Environ cu ajutorul companiei Reveal Marketing Research.

  colaj grafice environ

  În contextul în care tehnologia are un rol din ce în ce mai mare în viețile românilor, iar piața bunurilor de folosință îndelungată este în continuă creștere, Asociația Environ a derulat un studiu la nivel național pentru a identifica obiceiurile consumatorilor în ceea ce privește echipamentele electrice și electronice și deșeurile acestora.

  Cei mai mulți respondenți au declarat că sunt influențați în decizia de cumpărare a unui echipament electric nou în primul rând de preț (54%), clasa energetică (32%) și recenziile favorabile (30%). Doar 22% dintre cei chestionați consideră sustenabilitatea brandului sau a produsului drept un criteriu relevant pentru achiziție.

  Telefoanele mobile sunt produsele electronice cel mai des înlocuite

  Potrivit studiului, cei mai mulți dintre respondenți spun că își înlocuiesc telefonul mobil o dată la 2-3 ani (38%), în timp ce produsele de înfrumusețare și îngrijire corporală sunt înlocuite în medie o dată pe an (23%). La polul opus se află electrocasnicele mari (frigider, cuptor, mașină de spălat) pe care 66% spun că le înlocuiesc cam la 5-10 ani.

  În ceea ce privește motivația înlocuirii echipamentelor, aceasta diferă în funcție de tipul produsului: gadgeturile (telefoane mobile, laptopuri) și televizoarele sunt schimbate atunci când apare o nouă tehnologie (25%) sau o ofertă atractivă (21%), în timp ce electrocasnicele de bucătărie, cele de mici dimensiuni (aspiratoare) sau de mari dimensiuni (mașini de spălat) sunt înlocuite atunci când se strică (73%) sau pur și simplu sunt prea vechi (31%).

  Referitor la comportamentul post-consum, 58% dintre români afirmă că predau electrocasnicele vechi la schimb în magazinele care oferă vouchere sau reduceri de preț în cadrul programelor de buy-back. Jumătate dintre respondenți (52%) declară că predau aparatura veche spre reciclare, iar 24% spun că obișnuiesc să o dăruiască unor membri ai familiei sau cunoscuți.

  Recipiente colectare Recicleaza Acum ai unde Asociatia Environ

  Lipsa punctelor de colectare în proximitate, principala barieră pentru reciclare

  Chestionați cu privire la motivele pentru care nu reciclează mai des, românii au declarat că nu au puncte de colectare în apropiere (44%), nu au informații despre cum pot să recicleze aparatura veche (18%) sau consideră că ar trebui să fie recompensați (14%).

  Nici în ceea ce privește gradul de familiarizare cu sistemele de colectare organizate în magazine românii nu stau prea bine: doar 17% dintre respondenți au folosit sau cunosc pe cineva care a folosit sistemul de predare gratuită a deșeurilor electrice de mici dimensiuni fără obligația de a cumpăra un produs nou.

  Reciclează! Acum ai unde

  Luând în considerare rezultatele studiului, Asociația Environ a lansat campania „Reciclează! Acum ai unde“ prin care își propune să extindă rețeaua națională de puncte de colectare a deșeurilor electrice de mici dimensiuni cu minimum 2022 de locații noi.

  Campania face parte din strategia Environ de îndeplinire a țintei de colectare a deșeurilor electrice și de creștere a gradului de informare a populației cu privire la sistemele de colectare. Punctele de colectare vor fi organizate în spațiile de vânzare ale retailerilor, în showroomuri, depozite, supermarketuri, centre comerciale, farmacii, benzinării, magazine de proximitate, scări de bloc și sedii ale companiilor.

  Roxana Puia Marketing Director Asociatia Environ
  Roxa Puia, directorul de marketing al Asociației Environ

  „Rezultatele studiului nu au făcut decât să ne confirme și metodologic ceea ce știam deja empiric: insuficiența punctelor de colectare influențează direct comportamentul consumatorului. Crearea unui obicei al reciclării se întemeiază pe îndeplinirea a două condiții elementare: existența punctelor de colectare accesibile și organizarea unor campanii intense de informare corectă cu privire la necesitatea reciclării. Anul acesta ne-am propus să intensificăm eforturile pe care Environ deja le face de ani buni în zona dezvoltării parteneriatelor cu cei care dispun de spații vizibile pentru amplasarea recipientelor de colectare astfel încât consumatorii să nu mai perceapă gestul de a colecta selectiv corect și a preda spre reciclare ca pe o corvoadă și totodată să scăpăm de scuza pe care o auzim atât de frecvent: aș recicla, dar nu am unde“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

  Cutiile speciale pentru colectarea echipamentelor electrice vechi de mici dimensiuni sunt disponibile în mai multe versiuni și pot fi puse la dispoziția companiilor și a persoanelor fizice prin solicitare transmisă pe adresa office@environ.ro sau la Call Center 031.827.0000.

  Unde reciclam QRCode Download App

  De asemenea, ca răspuns la întrebarea pe care fiecare dintre cei dornici să recicleze și-a pus-o cel puțin o dată, „unde reciclăm?“, Asociația Environ a actualizat aplicația mobilă cu același nume în care sunt integrate deja peste 4.000 de puncte de colectare a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate. În plus față de localizarea celui mai apropiat punct de colectare, aplicația „Unde Reciclăm?“ oferă informații despre acțiunile de colectare de la gospodării, sfaturi practice despre un stil de viață sustenabil și un formular de solicitare colectare de la domiciliu.

  Studiul realizat de Reveal Marketing Research pentru Asociația Environ a fost desfășurat la nivel național în perioada 1 – 15 noiembrie 2021 pe un eșantion de 1.007 respondenți.

  În 2022, ținta României de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice este de 65% din media cantităților puse pe piață în ultimii trei ani. Aproximativ 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat.

  Asociația Environ este una dintre primele organizații colective de transfer responsabilitate din România și împlinește anul acesta 15 ani de activitate, timp în care a gestionat peste 150.000 tone DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice). În calitate de promotor al economiei circulare în țara noastră, Environ