Executivul vrea să schimbe printr-o nouă Ordonanță de Urgență modul de funcţionare al Adminis-traţiei Fondului pentru Mediu şi obligaţiile pe care agenţii economici şi organizaţiile de preluare de responsabilitate din domeniul deşeurilor le au faţă de această instituţie subordonată Ministerului Mediului. Despre problemele pe care le ridică noua ordonanță pentru tot sistemul de gestionare a deșeurilor am vorbit cu Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje. ecologic

ecologic: Ce părere aveți despre Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)?
Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje: SGR este un sistem asumat de către producători, care ca de fiecare dată caută soluții în mod responsabil pentru a-și îndeplini obligațiile legale. Având în vedere obiectivele în creștere impuse de Uniunea Europeană și necesitatea ca deșeurile să fie necontaminate în momentul ajungerii la reciclatori, coroborat cu rezultatele nesatisfăcătoare atât din punct de vedere al cantităților, cât și al calității materialului din zona gestionată de unitățile asociative ale autorităților publice locale sau autoritatea publică locală prin operatorii de salubritate, producătorii au identificat Sistemul de Garanţie-Returnare ca o soluție complementară. Este un sistem extrem de scump, foarte greu de implementat din punct de vedere logistic și sper să aducă rezultatele așteptate, care sunt foarte ridicate. Ar fi păcat de munca, energia și resursele alocate de producători ca SGR să nu performeze.
ecologic: Ce vor face OIREP-urile?
Geanin Șerban: OIREP-urile rămân unica soluție pentru cea mai mare parte din provocările pentru realizarea obiectivelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje. Până la intrarea în funcțiune a SGR, noi vom gestiona ca și până acum peste 80% din cele aproape 2,2 milioane tone ambalaje introduse pe piață. Și având în vedere că SGR va gestiona o parte din ambalajele de sticlă, PET și aluminiu, noi OIREP-urile vom gestiona în continuare colectarea și reciclarea a aproximativ 70% din cantitățile puse pe piață.

Noi, OIREP-urile, împreună cu colaboratorii noștri: unitățile asociative ale autorităților publice locale, autoritățile publice locale, operatori de salubritate, colectori și reciclatori trebuie să îndeplinim obiectivele crescute la toate materialele și mai ales să găsim soluții pentru scăderea efortului financiar al statului pentru sumele plătite Uniunii Europene pentru plasticul nereciclat (Decizia EURATOM), prin creșterea cantităților colectate și reciclate. Chiar dacă odată cu implementarea SGR o parte din cantitățile de sticlă, PET și aluminiu vor dispărea din aria noastră de competență, va rămâne în continuare la OIREP-uri o parte dintre aceste materiale de la alte produse puse pe piață în afara băuturilor sau deșeurile de ambalaje secundare și terțiare care nu vor face obiectul SGR. Trebuie menționate însă și alte categorii de deșeuri, de exemplu foliile de plastic murdare pentru că nu sunt colectate separat, care vor trebui gestionate de noi. Iar pentru aceste deșeuri care reprezintă doar un mic exemplu nu avem reciclatori și ca atare trebuie să găsim soluții.
ecologic: OIREP-urile finanțează de ani de zile colectarea prin colaborarea cu salubriștii, plătesc sume considerabile autorităților locale pentru campanii de conștientizare și prin activitatea lor au fost realizate obiectivele României pentru deșeurile de ambalaje. Ce veți face în continuare?
Geanin Șerban: Așa cum ați precizat, cu toate greutățile întâmpinate, OIREP-urile au reușit ca cea mai mare parte din cantitățile de ambalaje introduse pe piață să nu fie depozitate, ci să ajungă la reciclatori, cu un impact pozitiv semnificativ asupra conservării resurselor și materiilor prime, precum și asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, știm cu toții că mai sunt multe de îndreptat și realizat. Pe termen scurt, asociația noastră are două obiective majore.
Primul obiectiv este întărirea și eficientizarea colaborării cu unitățile asociative ale autorităților publice locale și cu autoritățile publice locale. Cea mai mare parte din ambalaje ajunge în zona de competență a acestora și suntem conștienți că susținerea financiară a OIREP-urilor pentru colectarea separată – nu în amestec – a deșeurilor de ambalaje de către operatorii de salubritate este soluția pentru realizarea sustenabilă a obiectivelor noastre de reciclare. În acest sens am trimis Ministerului Mediului o propunere concretă de înființare prin lege a unei instituții de tip clearing house/registru fondată/înființată de OIREP-uri care să ajute autoritățile locale, producătorii și statul român în vederea îndeplinirii obligațiilor asumate la nivel european. Așteptăm demararea discuțiilor cu ministerul, producătorii, structurile asociative ale autorităților locale și comisiile de specialitate din Parlamentul României astfel încât să putem stabili pârghiile prin care această entitate să finanțeze eficient la nivelul fiecărei primării colectarea separată a deșeurilor de ambalaje.
Al doilea obiectiv al acestui an este derularea la nivel național începând cu jumătatea lunii martie a unei campanii de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării separate. Această campanie – care a fost concepută și va fi finanțată de asociația noastră, fiind demarată prin semnarea unui protocol cu Ministerul Mediului – completează mesajele din campaniile finanțate de noi prin intermediul autorităților publice locale și susține campania ce va fi lansată de minister.
ecologic: Ce așteptări aveți de la ceilalți?
Geanin Șerban: Știm că în continuare producătorii vor să fie alături de noi în găsirea celor mai bune soluții pentru realizarea obiectivelor de reciclare, așteptăm ca operatorii de salubritate să crească cantitățile colectate, să transparentizeze și să eficientizeze tarifele și, bineînțeles, să folosească cu rezultate finanțarea pentru campaniile de conștientizare. Ne dorim de la cei aflați în funcții cu putere de decizie să ne considere parteneri constanți și să sprijine colectarea separată și industria de reciclare. Și cel mai mult ne dorim predictibilitate.
ecologic: Vă referiți la proiectul de modificare a OUG nr. 196/2005?
Geanin Șerban: Da. În general, orice activitate are nevoie de predictibilitate, iar în domeniul nostru în care este nevoie de dezvoltarea de colaborări atât cu salubriștii, cât și cu colectorii şi de realizarea de sisteme funcționale, iar toate acestea necesită timp. Și dumneavoastră știți că din nefericire legislația în ceea ce privește licențierea OIREP (obligațiile asumate, activitățile ce pot fi desfășurate etc.) a suferit schimbări majore extrem de des și care trebuie de fiecare dată implementate rapid. Aproape de fiecare dată aceste modificări legislative schimbă radical modul de lucru care era funcțional până în momentul respectiv. Și chiar această nouă propunere legislativă este un exemplu relevant.
Fac referire doar la câteva aspecte legate de noul proiect legislativ: în urmă cu patru ani Parlamentul României a decis că penalitatea de 2 lei/kg trebuie raportată la cantitățile „încredințate spre valorificare“, modificând sintagma de până atunci „efectiv valorificate“, având în vedere că ar putea fi blocată finanțarea colectării dacă OIREP-urile așteaptă reciclarea efectivă a cantităților ajunse în curtea colectorilor. Parlamentul a înțeles că dacă un reciclator are la dispoziție prin lege trei ani timp de stocare a deșeurilor primite, producătorii/OIREP-urile nu pot fi penalizați pentru decizii care aparțin exclusiv managementului altei industrii – industria de reciclare – în condițiile în care producătorii au finanțat colectarea și reciclarea cu scopul ca aceste cantități să nu ajungă la depozitare.
Parlamentarii au înțeles că este aproape imposibil ca un reciclator care primește în timpul lunii cantități de la mai mulți colectori și salubriști pentru mai multe OIREP-uri să poată stabili ale cui cantități le-a reciclat. Pentru că este firesc ca fiecare reciclator să aibă permanent un stoc tampon. Acum proiectul de OUG propune întoarcerea la vechea sintagmă. OUG-ul va ajunge în Parlament pentru aprobare și sperăm că Parlamentul nu își va schimba propria decizie. Până atunci, pentru că noul OUG va produce efecte, există riscul nerealizării obiectivelor pentru că vor fi reciclatori care nu vor putea recicla cantitățile colectate în ultimele luni ale anului și totodată va apărea un risc major ca o mare parte din deșeurile care sunt astăzi resurse pentru reciclatorii noștri să fie exportate.

OIREP-urile au susținut implementarea aplicației SIATD astfel încât Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) să aibă informații în timp real privind trasabilitatea tuturor deșeurilor. Proiectul de OUG stabilește un tratament diferit pentru cantitățile gestionate prin serviciul de salubrizare. Azi atât colectorii, cât și salubriștii au această obligație, dar odată cu aprobarea noului OUG salubriștilor li se prorogă termenul până la data de 1 ianuarie 2024.
Referitor la garanțiile depuse de OIREP-uri, OUG stabilește că pot fi executate dacă se închide firma, dacă intră în insolvență etc. fără să menționeze că aceste garanții pot fi accesate de AFM doar în cazul în care există datorii ale respectivelor entități stabilite de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, încălcând astfel alte legi organice (Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală etc.).
Un alt aspect este cel cu privire la penalitatea pe care AFM o poate aplica salubriștilor și colectorilor raportată la cantitatea „constatată de inspectorii AFM“ ca fiind negestionată, fără să existe precizări suplimentare, în ce condiții sunt valabile respectivele „constatări“ pentru a reduce subiectivitatea echipei de control.
Invalidarea cantităților „constatate“ de AFM în urma controlului fiscal derulat la operatorii economici autorizați (colectori, salubriști, sortatori, reciclatori, valorificatori) va avea un impact semnificativ asupra OIREP-urilor atât în ceea ce privește procedura de avizare anuală prin pierderea unor puncte în evaluarea făcută de Comisia de supraveghere, cât și din punct de vedere financiar prin considerarea de către ANAF a cheltuielilor aferente cantităților în cauză ca fiind neeligibile (nedeductibile). Ceea ce practic înseamnă că pentru acțiunile unor terți OIREP-urile vor fi „pedepsite“ pe trei planuri: de către furnizorul de servicii (prin sumele plătite către aceștia), de către Comisia de supraveghere (prin cantitățile neconsiderate la ținta obligatorie, deci depunctarea în procedura de avizare anuală cu riscul retragerii licenței de operare) și de către ANAF (prin sumele considerate nedeductibile). În pofida acestor greutăți, OIREP-urile vor continua să dezvolte colaborări cu toate părțile interesate (în special primăriile sau asocierile dintre acestea în județe – ADI) pentru a finanța la nivel național colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și vor discuta permanent cu ministerul de resort pentru îmbunătățirea cadrului legislativ actual.•