Asociaţia Environ s-a implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi a lansat pe 14 mai 2020 alături de organizaţia Salvaţi Copiii campania „Reciclează pentru cei care salvează!”, un program care dă cetăţenilor posibilitatea de a contribui la salvarea de vieţi omeneşti în timp ce protejează mediul înconjurător.●
În perioada 12 mai – 31 iulie 2020, pentru fiecare kilogram de deşeuri electrice colectate şi reciclate în cadrul campaniei „Reciclează pentru cei care salvează”, Asociaţia Environ va dona 1 leu către Fondul de Urgenţă pentru spitale deschis de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Suma necesară pentru a asigura aparatură, echipamente medicale de protecţie şi materiale consumabile într-unul din spitalele care sunt linia întâi în lupta împotriva COVID-19 este de 10.000 euro, iar Environ a făcut o donaţie iniţială de 5.000 euro odată cu lansarea campaniei. Pentru strângerea integrală a fondurilor, Asociaţia Environ îşi propune colectarea unei cantităţi de aproximativ 25 tone deşeuri electrice în schimbul cărora va dona 1 leu per kilogram.
Persoanele fizice sau juridice care deţin aparatură electrică veche sau defectă pot solicita preluarea gratuită de la domiciliu sau de la sediul companiei pe adresa logistica@environ.ro sau prin comandă telefonică la 031.827.0000, termenul maxim de preluare fiind de 72 de ore oriunde pe teritoriul României. Oricine se poate implica în campanie, atât prin predarea aparaturii electrice vechi sau defecte, cât şi prin promovarea iniţiativei în cercul de cunoscuţi folosind hashtagul „#RecicleazaPentruCeiCareSalveaza” în postările de pe reţelele sociale.
„Se tot vorbeşte despre faptul că lumea nu va mai fi la fel după această pandemie şi cred că unul dintre lucrurile importante care se schimbă este preocuparea faţă de reducerea impactului pe care activităţile noastre zilnice îl au asupra planetei. Cred că după această experienţă pe care o trăim cu toţii de câteva luni am devenit mai conştienţi de fragilitatea echilibrului vieţii noastre cotidiene şi de importanţa responsabilităţii: faţă de noi înşine, faţă de cei din jurul nostru şi faţă de mediu.
Până acum a existat o implicare foarte mare a companiilor şi a oamenilor în proiectele de strângere de fonduri pentru depăşirea crizei generate de pandemie, care este însă departe de a se fi încheiat. Nu uităm că ne confruntăm totodată cu ameninţarea unei crize economice şi de aceea în cadrul proiectului „Reciclează pentru cei care salvează” ne dorim să oferim celor care ar vrea să contribuie posibilitatea de a se implica reciclând lucrurile pe care oricum nu le mai folosesc, impactul pozitiv fiind dublu: pe de o parte în comunitate, pe de alta asupra mediului”, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociaţiei Environ.
Preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat la lansarea campaniei: „Criza pe care o traversăm lasă în urmă consecinţe grave, dar ne dă şi oportunitatea de a corecta cauzele care au dus la adevărate drame umanitare şi sociale. Aceasta este miza campaniei Salvaţi Copiii, dincolo de intervenţia imediată: întărirea sistemului medical şi a capacităţii spitalelor astfel încât nici medicii, nici pacienţii să nu mai fie în pericol. E un front pe care îl deschidem pe termen mediu şi lung, pentru că medicii au nevoie de noi şi de zidul pe care îl ridicăm pentru ca ei să îşi poată face meseria şi să ne salveze vieţile. De aceea, solidaritatea este soluţia magică prin care putem reforma cu adevărat şi în bine un sistem ale cărui vulnerabilităţi s-au cronicizat”. Cei care vor să ajute pot contribui financiar pe www.salvaticopiii.ro la rubrica Donaţii.
Atunci când sunt aruncate împreună cu deşeurile menajere sau gestionate necorespunzător, deşeurile electrice sunt foarte nocive pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană din cauza conţinutului ridicat de substanţe periculoase, metale grele şi materiale poluatoare. Deşeurile colectate de la sediul companiilor sau domiciliul cetăţenilor ajung în staţiile de reciclare unde tratate şi reciclate conform celor mai performante tehnologii.● ENVIRON
Despre Asociaţia Environ
Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, neguvernamentală şi nonprofit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, promovând activ de peste 13 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare, economie circulară şi sustenabilitate.
Despre Salvaţi Copiii
De 30 de ani Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copiilor din România. Experienţa acumulată şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.
În cele trei decenii de activitate Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili şi în acelaşi timp a militat pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente pentru asigurarea interesului superior al copilului.
Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii în sens larg.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului, care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, viziunea organizaţiei din România este o lume care respectă pentru fiecare copil dreptul la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-şi misiunea de a obţine progrese importante privind modul în care sunt trataţi copiii şi în producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa lor. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile organizaţiei Salvaţi Copiii.