37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  RetuRO a deschis cel de-al treilea centru regional de numărare şi sortare a ambalajelor SGR

  Sursa foto: Facebook/MMAP

  RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare, a deschis la Brașov pe 1 aprilie a.c. al treilea centru de colectare, numărare și sortare a ambalajelor colectate prin Sistemul Garanţie-Returnare. Centrul regional de la Brașov are o capacitatea anuală de procesare de este de peste 240 milioane de ambalaje şi este dotat cu echipamente moderne de numărare, buncăre pentru depozitare şi instalaţii de balotat.

  La evenimentul de inaugurare ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, s-a arătat încrezător în viitorul SGR: „Astăzi, putem spune că Sistemul Garanție-Returnare a schimbat viața tuturor românilor. Când vorbim despre SGR, vorbim și despre astfel de locuri precum cel de aici și nu ne referim doar la miliardele de PET-uri, de sticle sau de doze de aluminiu, ne referim la investiții, ne referim la locuri de muncă. Sistemul Garanție-Returnare înregistrează un progres fantastic. Nu pot decât să mă bucur când aud că, în anumite zile, se colectează peste 3 milioane de ambalaje, deoarece asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Cu toate acestea, trebuie să nu uităm că sistemul este obligat să țină pasul astfel încât capacitatea de preluare a ambalajelor de la comercianți să crească pentru a face față volumului tot mai mare de amabalaje ridicate de la micii comercianți, din HORECA, din sectorul de alimentație publică“.

  Citeşte şi: Mircea Fechet despre SGR: „Nu amânăm nimic, nu suspendăm nimic!“

  Gemma Webb, CEO RetuRO a declarat că sistemul îşi dovedeşte deja eficienţa. „După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creșterea numărului de ambalaje SGR pe piață. În prezent, avem trei centre RetuRO operaționale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piață până în prezent. Vom continua să ne concetrăm pe extinderea infrastructurii și în următoarele 3 luni, avem planificată deschiderea centrelor din județele Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova. În primele 3 luni de funcționare a sistemului, consumatorii din România au returnat peste 23 milioane de ambalaje SGR, numărul acestora crescând exponențial de la 31.000 de unități în decembrie 2023, la 21 de milioane în luna februarie, fiind estimate peste 60 milioane de unități returnate în luna martie. Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcționarea eficientă a SGR“, a declarat Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO.

  Consilier de stat la cancelaria primului ministru, Mihaela Frăsineanu, a subliniat faptul că alegerea Braşovului ca locaţie pentru acest centru are şi alte semnificaţii decât cele economice. „SGR este primul mare proiect de economie circulară din România în care vorbim cu adevărat despre eficienţă şi eficientizarea resurselor. Dacă până acum nu aveam astfel de obiceiuri, dacă până acum nu eram obişnuiţi să fim atât de atenţi cu resursele pe care le consumăm, acum nu mai avem încotro, trebuie să o facem. Şi chiar dacă şi eu m-aş fi bucurat ca acest al treilea centru să fie deschis în Moldova, mă bucur şi mai mult că s-a deschis în inima ţării, pentru că inima este cea care poate să transmită întregii ţări că acesta este drumul corect, mă bucur pentru că braşovenii au deja o obişnuinţă în ceea ce priveşte separarea şi întoarcerea ambalajelor către aparate sau către comercianţi astfel încât ele să ajungă la reciclare, iar de aici spre alte tipuri de resurse pe care să le înglobăm în alte produse. Ştiu că sistemul nu este încă perfect, şi nici nu ne plac lucrurile perfecte, ne place să muncim ca să le facem perfecte“, a adăugat consilierul de stat.

  Centrul regional de la Braşov va deservi şi județele Harghita, Covasna şi Sibiu. Aici vor ajunge atât ambalajele colectate manual, cât și cele colectate prin echipamente de tip RVM. Operaționalizarea acestei unități de procesare a ambalajelor SGR creează 40 de noi de locuri de muncă.● ecologic