RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a anunțat că până la finalul lunii decembrie 2023 va pune la dispoziția comercianților o aplicație gratuită care va ușura returnarea și colectarea manuală a ambalajelor SGR.
Aplicația va putea fi accesată de către comercianții care au semnat contractul cu RetuRO și au optat pentru colectarea manuală. Aceasta va permite utilizatorilor să scaneze ambalajele SGR returnate de consumatori, care vor avea imprimate pe etichetă logo-ul „Ambalaj cu garanție“ și codul de bare specific, fiind în acest mod validate automat ca făcând parte din Registrul de Ambalaje SGR. De asemenea, comercianții care au optat pentru colectare manuală vor putea folosi funcția „pick-up“ a aplicației pentru a face o comandă de ridicare a sacilor cu ambalaje colectate de la punctul de returnare declarat. Pentru eficientizarea fluxurilor de colectare, ridicarea ambalajelor SGR poate fi solicitată doar la cumularea a minimum trei saci.
Procesul de conectare în aplicație este unul simplu. Conectarea în aplicație prin folosirea contului de utilizator (comerciant) valid din platforma portal.returosgr.ro. După conectarea în aplicație, următorul pas constă în alegerea punctului de returnare declarat. Pentru aceasta, comercianții vor utiliza ID-ul punctului de vânzare pe care îl găsesc în contul lor de utilizator din platformă.
Momentan, aplicația este în faza de testare, urmând ca până la finalul lunii decembrie să fie dată în folosință pentru comercianții care au finalizat înregistrarea în platforma SGR și au semnat contractul cu RetuRO. Pe parcurs, vor fi dezvoltate noi funcționalități ale aplicației în baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor, care vor fi disponibile comercianților tot în mod gratuit.
Aplicația dezvoltată de către RetuRO, alături de Sensoneo, va putea fi descărcată pe dispozitivele mobile atât în versiunea iOS, din App Store, cât și în versiunea Android, din Google Play. Utilizatorii vor putea identifica aplicația atât prin logoul RetuRO, deja cunoscut, cât și prin numele aplicației, „RetuRO“.
Sensoneo
Sensoneo este o companie de tehnologie cu sediul în Slovacia. Conform unui comunicat al companiei „Sistemul DRS românesc folosește o soluție software ce funcționează ca o coloană vertebrală a întregului sistem, deoarece integrează toate părțile interesate și adună date din toate sursele din lanțul de proces. (…). Sensoneo a proiectat un sistem IT unic și gata de integrat pentru DRS, care poate fi adaptat oricăror nevoi specifice ale diferitelor țări și este agnostic cu orice automat de retur. În faza preliminară, Sensoneo a furnizat (României n.r.) un instrument de cartografiere a pieței care a permis implementarea cea mai eficientă a DRS, inclusiv colectarea și analiza digitală a datelor de la toate entitățile, înregistrarea entităților și a băuturilor acestora în sistem și contractarea digitală automată“.
Sistemul complet DRS Sensoneo include module pentru fiecare activitate implicată în pregătirea, operarea și raportarea. Principalele module ale sistemului sunt reprezentate de portalul web pentru producători și comercianți cu amănuntul, registrul ambalajelor, registrul punctelor de colectare, sistemul ERP (enterprise resource planning), sistemul de raportare, sistemul de management al documentelor, interfețele cu alte sisteme (RVM), centre de numărare și sortare și aplicații mobile. Toate aceste module sunt găzduite pe infrastructura Microsoft Azure Cloud, care oferă oportunități nelimitate de scalare a performanței și un nivel ridicat de protecție de securitate. Modulele reflectă cerințe și nevoi specifice și îndeplinesc complet obligațiile fiecărei părți interesate.
Referitor la sistemul SGR, Martin Basila, CEO și co-fondator Sensoneo, a declarat: „Suntem foarte mândri că avem un rol important în construirea celui mai mare sistem integrat de returnare a depozitelor din lume. Suntem încântați să contribuim la această inițiativă revoluționară cu software-ul nostru de ultimă oră, adaptat cerințelor unice ale clienților. Sensoneo se angajează să furnizeze soluții inovatoare care să se alinieze perfect cu cerințele complexe ale acestui proiect monumental și așteptăm cu nerăbdare să jucăm un rol esențial în succesul Sistemului de returnare a depozitelor din România.“
Sensoneo este în prezent singurul integrator DRS care operează în cinci țări europene. Pe lângă România, soluția IT Sensoneo DRS servește drept infrastructură centrală pentru întregul sistem DRS din Slovacia, Malta, Irlanda și Ungaria. Sensoneo a implementat sistemul Slovac DRS în doar 10 luni, un sistem care a atins în prezent 93% în rate de reciclare.
RetuRO
RetuRO Sistem Garanție Returnare SA (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul „not for profit“ – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.• ecologic