Reuniunea marilor economii ale lumii din Grupul celor 20 (G20), din India, nu a reuşit, în data de 22 iulie a.c., să ajungă la un consens privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, în urma obiecţiilor unor ţări producătoare, conform agenției Reuters.
Oficialii din domeniul energiei ai G20 trebuiau să emită un comunicat comun la sfârşitul întâlnirii lor de patru zile ce a avut loc la Bambolin, un oraş din statul indian de coastă Goa.
S-a renunţat însă la acest comunicat din cauza unor dezacorduri, inclusiv legate de triplarea capacităţilor de energie regenerabilă până în 2030. Ministrul Energiei din India, R.K. Singh, a spus într-un briefing de presă după încheierea conferinţei că unele ţări vor să folosească captarea carbonului în loc de reducere treptată a combustibililor fosili. Cu toate că el nu a nominalizat aceste ţări, unii analişti spun că marii producători de combustibili fosili, Arabia Saudită, Rusia, China, Africa de Sud şi Indonezia sunt cele care se opun obiectivului de triplare a capacităţii de energie regenerabilă în acest deceniu.
Ţările membre G20 sunt responsabile împreună de mai mult de trei sferturi din emisiile globale de gaze cu efect de seră, așa că un efort cumulativ al grupului de decarbonizare ar fi putut fi crucial în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
Vocile care îndeamnă țările dezvoltate să atingă obiectivul de a mobiliza în comun 100 miliarde de dolari pe an pentru acțiunile climatice în economiile în curs de dezvoltare din 2020-2025, dar și războiul din Ucraina, au blocat însă orice consens. Reuniunea miniștrilor energiei din țările G20 a avut loc în statul Goa. Tema întâlnirii a fost dezvoltarea energiei curate.● ecologic