Lumea trebuie să reducă la jumătate produsele din plastic „de unică folosinţă“ şi să adopte în mod masiv „reutilizarea, reciclarea şi alternativele“ pentru a opri poluarea galopantă, potrivit unui raport ONU publicat pe 16 mai a.c., care nu stabileşte, totuşi, un obiectiv general de reducere a producţiei, a relatat AFP.
Această foaie de parcurs, denumită „Închide robinetul“, a fost publicată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) cu două săptămâni înainte de cea de-a doua etapă a negocierilor internaţionale de la Paris.
Aceste negocieri ar trebui să ducă la semnarea unui tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024 pentru a pune capăt acestei poluări masive care ameninţă sănătatea umană şi mediul.
În 2019, la nivel mondial au fost produse 353 milioane tone de deşeuri de plastic, dintre care 22% au ajuns abandonate, adică în gropi de gunoi improvizate, arse în aer liber sau eliberate în natură.
Dintre toate deşeurile, care şi-au dublat volumul din 2000, două treimi sunt materiale plastice cu durată scurtă de viaţă.
Prin urmare, raportul recomandă „în primul rând eliminarea obiectelor plastice problematice şi inutile“, în special prin „reducerea la jumătate a producţiei de produse din plastic de unică folosinţă“.
Dincolo de această categorie efemeră, UNEP nu menţionează în mod explicit reducerea producţiei tuturor materialelor plastice, în condiţiile în care aceasta s-ar putea dubla până în 2040. Cu toate acestea, organizaţia prezice o explozie până în 2040 a volumului de „deşeuri abandonate“, dacă modelul economic actual va continua.
În consecinţă, UNEP îndeamnă comunitatea internaţională să adopte un „scenariu de schimbare sistemică“, bazat pe „trei schimbări de piaţă: reutilizare, reciclare, diversificare“. O astfel de revoluţie, susţine raportul, ar putea „reduce cu 80%“ cele 227 de milioane de tone de „deşeuri abandonate“ prevăzute în 2040.• Agerpres