După ce Comisia Europeană a avertizat ani la rând România cu privire la problemele pe care le are cu gestionarea deşeurilor, în data de 10.07.2024 ţara noastră a plătit prima amendă pentru neînchiderea depozitelor de deşeuri neconforme.
Deoarece nici un reprezentant al autorităţilor nu a considerat necesar să facă publică plata acestei amenzi, Redacţia ecologic a trimis o solicitare de informaţii Ministerului Finanţelor. Conform răspunsului primit, „pe baza comunicării Reprezentanței UE Bruxelles nr. 4750/03.07.2024, Ministerul Finanțelor a plătit suma de 3.316.200 euro penalități cu titlu cominatoriu aferente perioadei 15.12.2023 – 15.06.2024“.
Suma de 3.316.200 euro nu este deloc una mică, mai ales dacă luăm în considerare faptul că ea acoperă doar jumătate din amenda anuală de 6.632.400 euro. Dacă în următoarele şase luni România va reuşi totuşi să închidă unele dintre aceste depozite de deşeuri, ceea ce este puţin probabil, suma ar putea să scadă.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa pe 20 februarie a.c. că va fi înaintat spre aprobare un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care amenzile plătite de stat ca urmare a sancţiunilor impuse României de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a închis depozitele de deşeuri neautorizate vor fi recuperate de la vinovaţi.
Au urmat alegerile locale, iar proiectul de OUG nu a fost aprobat, astfel că amenzile au fost şi vor fi plătite de la bugetul de stat. Că din cele trei milioane euro ar fi putut fi asigurate mai mult de un milion de porţii de mâncare caldă pentru elevi sau s-ar fi putut construi o nouă fabrică de reciclare a sticlei sau a plasticului, este o cu totul altă poveste, care se pare că nu îi interesează prea mult pe unii oficiali de la Bucureşti.● Matei Dumitru
