Una dintre cele mai moderne fabrici de reciclare a sticlei de ambalaj, Terra Blue Contract, funcţionează din anul 2018 în oraşul Curtea de Argeş. Prin dotările, capacitatea de producţie, calitatea materialului finit, dar şi prin faptul că este amplasată în centrul ţării, fabrica reciclează majoritatea cantităţilor de sticlă colectate din judeţele limitrofe Argeş, Olt, Craiova, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa şi chiar din zone mai îndepărtate cum ar fi Bistriţa, Covasna, Iaşi, Bacău. O altă fabrică Terra Blue este în curs de punere în funcţiune în Bacău.• ecologic
Terra Blue Contract este o fabrică de reciclare a sticlei de ambalaj care aprovizionează cu materie primă de calitate cuptoarele celor mai importanţi producători de sticle şi borcane din estul Europei. Capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Curtea de Argeş este de 60.000 tone de materie primă de sticlă care este livrată în totalitate către fabrici producătoare de ambalaje de sticlă. Şi de loc de neglijat este faptul că sticla reciclată de Terra Blue Contract se întoarce la producătorii din România prin ambalajele pe care aceştia le utilizează.
Randamentul fabricii este de 88%, ceea ce face din Terra Blue Contract una dintre cele mai eficiente fabrici de reciclare a sticlei din Europa. Pentru atingerea acestui randament, cu care puţini se pot mândri, echipa de la Curtea de Argeş este axată pe calitate în toate fazele procesului de producţie. Deşeurile de sticlă provin numai de la primării, Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară şi colectori autorizaţi din toată ţara, iar materia primă produsă aici ajunge numai în cuptoarele de topire a sticlei de ambalaj.
Indiferent de calitatea deşeurilor de ambalaje de sticlă, prin investiţiile făcute în instalaţii moderne, Terra Blue Contract furnizează o materie primă nu numai acceptată, ci şi dorită de orice fabrică de sticlă din Europa şi de aceea solicitările pentru produsul de aici sunt din ce în ce mai mari. Sistemul riguros de control al calităţii, atât a deşeurilor care intră în instalaţiile de reciclare, dar şi a produsului finit, contribuie decisiv la buna reputaţie de care se bucură această fabrică de reciclare.
Dacă nivelul de impurităţi acceptat de legislaţie în materialul produs, numit tehnic PPM (părţi per milion, ceramică, piatră, fier), este de 100, Terra Blue reuşeşte ca fracţia de PPM să fie mai mică de 20.
Prima fabrică Terra Blue Contract a început producţia în Curtea de Argeş în anul 2018, iar acum o nouă investiţie, făcută din fonduri proprii, este în curs de finalizare la Bacău. Prin această nouă investiţie firma îşi va reduce substanţial amprenta de carbon, îşi va micşora semnificativ costurile de transport atât cu materia primă, cât şi cu produsul finit şi va acoperi o mare parte din zona de est a ţării.
Echipamentele pentru instalaţia care se va monta la Bacău sunt deja achiziţionate. Linia de reciclare de aici va fi similară cu cea din Curtea de Argeş şi include echipamente magnetice moderne pentru extragerea impurităţilor de metal, pentru îndepărtarea etichetelor, a capacelor de plastic, a celor de aluminiu, dar şi un sistem modern de control al calităţii. Ambele fabrici au în dotare sortatoare optice de ultimă generaţie care elimină şi cele mai mici impurităţi şi care pot face o separare pe culori a materialelor, în funcţie de cerinţele beneficiarilor.
Prin cele două fabrici de reciclare a sticlei de ambalaj, Terra Blue Contract este deja unul dintre cei mai importanţi reciclatori de sticlă din România, iar dacă investiţiile în alte facilităţi de reciclare vor continua, Terra Blue Contract va deveni un important jucător pe piaţa reciclării din Europa.
La sfârşitul anului acesta urmează să intre în funcţiune Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) prin care autorităţile speră să colecteze o mare parte din deşeurile de ambalaje din plastic, aluminiu şi sticlă care vor trebui reciclate. Numai la sticlă se estimează că după cel de-al treilea an de funcţionare SGR va scoate din piaţă 300.000 tone de deşeuri. De aceea existenţa unor facilităţi de reciclare capabile de a prelua această cantitate este foarte importantă.
Unele fabrici de reciclare a sticlei există deja, iar altele sunt în curs de construire. Unii investitori aşteaptă fondurile din Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă (PNRR) destinaţi înfiinţării unor noi fabrici de reciclare, alţii fac investiţiile din fonduri proprii. Indiferent de sursa finanţării, existenţa unor reciclatori în România ajută la atingerea rezultatului dorit: o cantitate cât mai mare colectată să fie reintrodusă în economia circulară, în ambalaje utilizate de producătorii români.•
Bună ziua!mai aveți locur disponibile aș vrea și eu să mă angajez
Buna ziua, sunteti pe site-ul revistei Ecologic. Daca vreti sa contactati compania Terra Blue Contract o puteti face pe site-ul companiei https://terrablue.ro/contact/