Comisia Europeană a trimis României pe 9 februarie a.c. două avize motivate și o scrisoare de punere în întârziere pentru nerespectarea obligațiilor privind: tratarea apelor reziduale, speciile invazive și evaluarea riscurilor de inundații. Dacă nu remediază deficiențele în termen de două luni, ţara noastră riscă în primele două cazuri să fie sesizată Curtea de Justiție a UE, iar în ultimul poate primi un nou aviz motivat.
În România există 180 de mari așezări urbane care nu respectă obligațiile de colectare și tratare corespunzătoare a apelor reziduale. Deoarece răspunsurile trimise de țara noastră la scrisorile de punere în întârziere din iunie 2018 și octombrie 2020 nu au fost satisfăcătoare, Comisia a emis un aviz motivat.
România nu are un plan de acțiune pentru combaterea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive și nici un sistem de supraveghere a acestora. Răspunsul Bucureștiului la scrisoarea de punere întârziere din iunie 2021 a fost nesatisfăcător, iar Comisia a emis un aviz motivat.
Țara noastră trebuia ca până în mai 2020 să informeze Comisia despre actualizarea hărților cu zonele care ar putea fi inundate și cu consecințele negative care s-ar putea înregistra, motiv pentru care a primit o scrisoare de punere în întârziere.• Irina Tomşa
România trebuie să-și remedieze acum deficiențele sau va plăti scump
Sursa foto: Daniel Kroo/flickr.com