Peste 90% din rezervele mondiale de alimente marine sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea temperaturilor și poluarea, producătorii de top precum China, Norvegia și Statele Unite confruntându-se cu cea mai mare amenințare, arătat un nou studiu citat de Reuters, potrivit G4Media.ro.
„Alimentele albastre“ includ peste 2.190 de specii de pești, crustacee, plante și alge, precum și peste 540 de specii cultivate în apă dulce, contribuind la susținerea a 3,2 miliarde de oameni din întreaga lume.
Dar nu se fac suficiente eforturi pentru a se adapta la riscurile de mediu în creștere, se arată într-un studiu publicat în revista Nature Sustainability. „Deși am făcut unele progrese în ceea ce privește schimbările climatice, strategiile noastre de adaptare pentru sistemele alimentare albastre care se confruntă cu schimbările de mediu sunt încă subdezvoltate și necesită o atenție urgentă“, a declarat Rebecca Short, cercetător la Stockholm Resilience Centre și co-autor principal.
Supraproducția din industrie, care a dus la distrugerea habitatelor, a provocat daune semnificative asupra mediului, dar și alți „factori de stres“ au un impact asupra cantității și calității alimentelor albastre. Printre aceștia se numără creșterea nivelului mării și a temperaturii, acidificarea oceanelor, schimbările în ceea ce privește precipitațiile, precum și factori care nu țin de climă, cum ar fi înflorirea algelor și poluarea cu mercur, pesticide sau antibiotice.
„Vulnerabilitatea cauzată de schimbările de mediu provocate de om … pune producția de alimente albastre sub o mare presiune“, a declarat Ling Cao, profesor la Universitatea Xiamen din China, care a fost, de asemenea, coautor al lucrării.
„Știm că acvacultura și pescuitul sprijină miliarde de oameni pentru mijloacele lor de trai și pentru securitatea lor nutrițională”, a adăugat cercetătorul.
China, Japonia, India și Vietnam reprezintă peste 45% din pescuitul de captură și 85% din producția de acvacultură, iar studiul a arătat că reducerea vulnerabilității lor ar trebui să fie o prioritate. Națiunile insulare mici care depind de fructele de mare sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabile.
Cao a declarat că un tratat al ONU privind dezvoltarea durabilă în marea liberă, semnat în luna martie a.c., ar putea permite părților interesate să acționeze în interes comun atunci când este vorba de protejarea resurselor alimentare albastre, dar alte riscuri se întrevăd la orizont.
Nauru, în Oceanul Pacific, se află în prima linie a eforturilor de a extrage metale din fundul oceanelor, despre care ecologiștii spun că pot provoca daune imense vieții marine. Norvegia, un alt mare producător de fructe de mare, a fost de asemenea criticată săptămâna trecută după ce a anunțat că va deschide zonele marine pentru minerit.
„Exploatarea minieră a fundului oceanelor va avea un impact asupra populației de pescuit sălbatic. Mulți oameni de știință cer acum guvernelor să evalueze unde fac mineritul oceanic pentru a minimiza impactul“, a declarat Cao.• ecologic