0 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Scutecele de unică folosință dăunează sănătății și mediului. Ce alternative mai bune avem?

  Sursa foto: flickr.com

  Scutecele de unică folosință pentru bebeluși se transformă într-o cantitate enormă de deșeuri nereciclabile care poluează mediul. Mai mult decât atât, conțin și substanțe chimice periculoase care fac mult rău sănătății umane și ecosistemelor naturale. Andrew Karpisz, jurnalist și părinte responsabil al unei fetițe de doi ani, a analizat problemele și a prezentat soluțiile într-un material publicat de Unsustainable Magazine.• Irina Tomșa

  Numai în SUA se aruncă anual peste un miliard de miliarde de scutece

  Aproape patru milioane de copii se nasc anual în SUA. În primul an de viață, un sugar consumă în medie 2.500 de scutece. Rezultă că fa­mi­­liile americane cu copii sub un an aruncă a­nual a­pro­ximativ un trilion de scutece. Dacă le luăm în calcul și pe cele folosite de bebelușii care încă nu s-au obișnuit cu olița, cuantumul creș­te și mai mult. În al doilea an de viață copiii consumă mai puține: aproximativ 4-5 pe zi, adică între 1.400 și 1.800 pe an.
  Scutecele sintetice au apărut în anii ’60 și au de­venit tot mai populare începând din deceniul ur­mător. Din cauza materialelor sintetice din care sunt fabricate, scutecele nu sunt biodegra­da­bi­le și rămân în sol sute de ani. Dacă pe când erați bebeluș ați purtat scutece de unică folosință, trebuie să știți că ele încă există undeva, la fel ca toate celelalte care au fost produse și uti­lizate în mai bine de jumătate de secol.

  Scutecele de unica folosinta
  Sursa foto: ecologic

  Compușii chimici din scutecele de unică folosință obișnuite

  Dincolo de faptul că se transformă în cantități imense de deșeuri nereciclabile, scutecele conțin și multe substanțe periculoase:

  • Tributilină – un biocid care previne înmulțirea bac­teriilor. Periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru vietățile marine, deoarece afectează fer­ti­litatea, fetușii și organele interne, iar dacă este inhalată poate fi fatală. Nu se degradează, ră­mâne în ecosisteme și de aici intră în lanțul nostru trofic.
  • Dioxine – un grup de poluanți organici persistenți. În scutece apar ca reziduuri ale proceselor de înălbire a materialelor. Sunt substanțe cancerigene, cu grad ridicat de toxicitate și provoacă probleme de sănătate pe termen lung.
  • Poliacrilat de sodiu – este folosit la ma­terialul absorbant. Tampoanele men­struale fabricate din acest material pot provoca sindrom de șoc toxic, lucru pe care producătorii îl precizea­ză în prospecte sau pe ambalaje.
  • Compuși organici volatili cum ar fi toluenul, xilenul, etilbenzenul și dipentenul – se folosesc la fabricarea coloranților, adezivilor și polimerilor. Cea mai mare problemă este că la căl­dură acești poluanți periculoși sunt eliberați în aer.
  • Plastic/ polimeri – polipropilenă, po­lietilenă, poliester, poliuretan și po­li­o­lefină. Sunt materiale nereciclabile folosite pe scară largă la multe ca­tegorii de produse și ambalaje.
  • Ftalați – se folosesc la obținerea unor materiale plastice moi, la producerea adezivilor, coloranților și parfumurilor pentru scutece. Produc reacții a­ler­gice la oameni indiferent de vârstă, dar fetușii și nou-născuții au un potențial mai mare de risc.
  • Petrolat/ petrolatum – se folosește pen­tru a împiedica scurgerile din scu­tec.
   Cei mai mulți dintre noi nu am vrea aceste substanțe toxice în casă și nici acumulate în mediul înconjurător, dar producătorii ne îndeamnă să le punem în contact direct cu pielea de­licată a bebelușilor noștri. De ce? Pen­tru că sunt ieftine și prin folosirea lor costurile de fabricație sunt mici.
   Din fericire există alternative si­gu­re și sănătoase: scutece hipoaler­ge­ni­ce, fără parfum, lipsite de clor, defta­lați etc. Optând pentru variante fără desene ne asigurăm că pielea co­pilului nu intră în contact cu coloranți sintetici nocivi.

  Scutece biodegradabile de unică folosință

  Unii producători oferă scutece com­plet biodegradabile, fabricate cu ma­terii prime derivate din plante, lip­site de materiale dăunătoare și com­puși toxici. Sunt articole mai scum­pe, în­trucât procesul lor de fabricație este mai costisitor. Dar este bine să le alegem pentru a fi siguri că be­belușii nu sunt puși în pericol, iar scu­tecele utilizate nu se acumu­lea­ză cu secolele în mediul înconjurător. Dacă preferăm confortul unor articole de unică folosință care să nu ri­di­ce problema deșeurilor, aceasta e­ste alege­rea perfectă.
  The Eco Pea Company fabrică scu­tece care se degradează în doar 2-3 luni, nu în peste 500 de ani ca acelea con­venționale. Materialul de bază este bambusul, care are în mod natural proprietăți antibacteriene și previne mirosurile.

  rob hayman POMkQrIBEyU unsplash
  Sursa foto: Rob Hayman/unsplash.com

  Scutece textile reutilizabile

  Un bebeluș consumă cel puțin 7.000 de scutece până când învață să fo­lo­sească olița. Dacă socotim cât în­seamnă să cumpărăm produse biode­gradabile de unică folosință și costul ni se pare prea mare pentru bugetul familiei, avem o alternativă care există de când lumea.
  Imagini cu țânci purtând o bucată de pânză prinsă cu ace de siguranță ne sunt încă familiare; unii avem chiar poze cu părinții sau bunicii noș­tri în astfel de ipostaze.
  Acum există variante moderne cu cro­ială ajustată pe contur, care se prind cu cleme sau benzi velcro („arici“, în limbaj popular) și sunt im­pri­mate cu desene simpatice folosind coloranți ecologici. Materialele textile din care sunt făcute permit pielii să respire și sunt ușor de curățat, fără să necesite înmuiere înainte de spălare, ca variantele strămoșești. Trebuie doar să le scuturi de depunerile so­lide și să le bagi în mașina de spălat la program dublu și după aceea sunt ca noi.
  În caz că vă îngrijorează consumul de apă din perspectiva resurselor de me­diu, să știți că e nevoie de a­pro­xima­tiv 34 de litri pentru fabricarea unui singur scutec convențional de unică folosință. Iar dacă priviți din pers­pectiva bugetului familial, gândiți-vă că nu va trebui să cheltuiți pe 7.000 de scutece până când copilul se va obișnui să folosească olița, ci veți avea nevoie de doar câteva zeci. Pe care le puteți chiar reutiliza dacă mai vine un bebeluș.
  Dacă vă este incomod să le spălați acasă, puteți apela la serviciile unei curățătorii. Costurile a­chi­ziționării unor scutece textile reutilizabile și ale serviciilor unei curățătorii ecologice sunt a­proa­pe egale cu folosirea scutecelor convențio­nale de unică folosință. Așadar este o alegere bună nu doar pentru bebelușul dumneavoastră, care nu va intra în contact cu compușii toxici, ci și pentru protecția mediului și economisirea resurselor.

  În concluzie

  Să evităm scutecele convenționale de unică folosință. Există alternative potrivite pentru fie­care buget, adaptabile oricărui stil de viață și care protejează mai bine atât sugarii, cât și mediul. Avem cu toții datoria să alegem produse prietenoase cu natura, mai ales că experții estimează că până în 2030 cantitatea de deșeuri generată la nivel global se va dubla.
  Dacă aducem pe lume un copil, nu este normal să protejăm și lumea în care va trăi?

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole