Scăderea apelor din Europa dezvăluie vestigiile unor episoade istorice triste: foamete, războaie, decizii care au făcut să dispară monumente și situri întregi.
Nivelul fluviului Elba a scăzut, scoțând la iveală inscripția „Wenn du mich siehst, dann weine“ (Când mă vezi, să plângi) de pe o stâncă în orașul Děčín din Cehia, aproape de granița cu Germania. Este una din zecile de „pietre ale foametei“ pe care strămoșii au marcat până unde a scăzut apa în anii de secetă mare, semn că urmează vremuri grele.
În Italia au apărut printre altele ruinele unei vechi așezări piemonteze, iar în capitală Tibrul lasă să se vadă baza unui pod din epoca lui Nero. Lacurile de acumulare din Spania au scos la lumină ruinele fortului roman Aquis Querquennis din secolul I e.n., biserica Sant Romà din secolul al XI-lea şi un pod din secolul al XV-lea. Lângă localitatea sârbă Prahovo, aproape de granița cu România, nivelul scăzut al Dunării a dezvăluit peste 20 de epave din Al Doilea Război Mondial, dintre care multe au încă explozibili la bord.• Irina Tomșa