23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Spania este lovită de o secetă severă

  Sursa foto: Agerpres

  Nu numai Barcelona se confruntă cu o secetă de neimaginat în urmă cu câțiva ani, ci toată Spania trece printr-o criză a apei fără precedent în ultimele decenii.
  În nord-estul Spaniei, în Catalonia, unde trăiesc 7,7 milioane de locuitori nu a mai plouat de 32 de luni.
  Autoritățile au avertizat pe 18 aprilie a.c. că regiunea se îndreaptă către o „stare de urgență de generată de secetă“ care ar putea dura până în luna în septembrie, cu excepția cazului în care prognozele pentru ploi se îmbunătățesc. Iar acest lucru înseamnă restricții și mai stricte privind utilizarea apei. În prezent, cetățenii Cataloniei au voie să folosească doar 230 de litri de apă de persoană pe zi. Aceasta include uzul personal, dar și servicii publice, cum ar fi fântânile sau curățenia stradală. Conform planurilor „de urgență“ cota de 230 de litri ar putea scădea la 200 de litri.
  Situația este deja gravă pentru unele orașe și sate din Catalonia. În L’Espluga de Francoli, oraș situat la 100 de kilometri vest de Barcelona, apa a fost raționalizată de luni de zile. Între orele 22:00 și 7:00, în fiecare noapte, alimentarea cu apă este întreruptă pentru cei 3.600 de locuitori ai săi. De trei ori pe săptămână o autocisternă aduce apă pentru a le completa proviziile.
  Regiunea cea mai grav afectată este situată în sudul Andaluziei, în bazinul râului Guadalquivir, unde în urmă cu câteva zile rezervoarele aveau apă doar la 26% din capacitate. Regiunea s-a confruntat cu lipsuri severe de apă similare între 2003 și 2008, dar acum perioadele de secetă au devenit din ce în ce mai dese și mai intense.
  „În Spania schimbările climatice s-au instalat foarte repede în ultimii doi sau trei ani“, a declarat pentru AFP Xavier Rosell, responsabil cu problemele de mediu și serviciile municipale din această zonă.
  Mai gravă este anunțata penurie de alimente cu care se va confrunta această țară, deoarece seceta prelungită va duce inevitabil la pierderea recoltelor agricole.• ecologic

  Newsletter Ecologic