Energia eoliană și cea solară au generat 12% din electricitatea globală în 2022, un maxim istoric. Anul trecut, energia solară a fost sursa de energie electrică cu cea mai rapidă creștere pentru al 18-lea an consecutiv, în creștere cu 24% față de 2021. Marea problemă a energiei din surse regenerabile este inexistența unor facilități pentru stocarea ei ceea ce poate duce la închiderea unor parcuri de energie verde în momente critice.• ecologic
Un eveniment care a avut loc în data de 17 aprile a.c. a deschis din nou discuțiile referitoare la problema stocării energiei electrice produsă din surse regenerabile. Conform euronews.com, în ziua de Paște consumul de electricitate în Cehia a scăzut foarte mult, în schimb datorită vremii extrem de însorite parcurile solare ale țării au produs o cantitate uriașă de energie, mai mult decât putea suporta rețeaua de electricitate.
În aceste condiții, pentru a preveni potențialele daune compania națională cehă de electricitate a fost nevoită să oprească câteva centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 400 MW, care produc o șesime din capacitatea totală de energie solară a țării.
„Ceea ce noi spunem de mult timp a fost dovedit acum. Republica Cehă nu este pregătită pentru boom-ul energiei regenerabile, deoarece are o lipsă totală de capacitate de stocare a energiei“, a declarat Jan Krčmář, director executiv al Asociației Solare Cehe pentru Agenția de știri cehă Seznam Zprávy.
Pe vreme însorită, panourile solare pot produce mai multă energie decât o poate prelua rețeaua de naţională de electricitatea. Dacă această energie nu poate fi stocată nicăieri, ea provoacă instabilitate în rețea, dăunând echipamentelor electrice și în situații extreme aceste fluctuații de tensiune pot duce la întreruperi de curent. Acest lucru a fost evitat în urmă cu câteva zile în Cehia prin prin oprirea mai multor parcuri fotovoltaice.
Există la ora actuală o preocupare majoră la nivel mondial pentru găsirea unor soluții de stocare a energiei verzi, de la baterii chimice până la baterii gravitaționale. Transformarea minelor subterane în baterii ar putea asigura un spațiu de stocare de 70 terrawați, o cantitate egală cu consumul zilnic de energie electrică al întregii lumi. Mai mulți cercetători încearcă să găsească soluții practice pentru a transforma această idee în realitate. Bateriile gravitaționale constau într-un sistem mecanic de producere a energiei. Surplusul de energie din rețea este folosit pentru ridicarea unor greutăți foarte mari, iar în momentul în care este nevoie de energie, greutățile coboară gravitaţional și generează energie electrică.
Un alt tip de stocare a energiei folosește puterea apei. El constă în două bazine situate la cote diferite de înălțime. Surplusul de energie este folosit pentru pomparea apei din bazinul de jos în cel de sus, iar în momentul în care este nevoie de energie, apa din bazinul de sus coboară printr-o conductă care antrenează o turbină de producere a energiei. O astfel de baterie există acum în Elveția, dar ideea nu este deloc nouă.
Actualul Parc natural Văcărești din București a fost gândit prin anii ’80 ca un bazin de acumulare prin pompare a apei din Dâmbovița, apă care urma să fie folosită în perioada de secetă pentru producerea de energie electrică printr-o turbină ce urma să fie amplasată la baza digului dinspre Dâmbovița.•