20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Sturionii din Dunăre vor fi o amintire

  Sursa foto: WWF Austria © Hannes Greber

  O specie de sturion a dispărut din Dunăre, iar celelalte sunt pe cale de dispariție odată cu pierderea continuă a biodiversității apelor dulci și degradarea râurilor de pe tot globul, esențiale pentru oameni și natură, arată cea mai recentă re-evaluare a situației speciilor cu risc de dispariție (Lista Roșie) publicată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și detaliată într-un comunicat al WWF.• ecologic

  Toate cele 26 de specii de sturioni și pești cu padelă rămase sunt amenințate cu dispariția conform actualizării Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a confirmat extincţia peștelui cu padelă chinezesc și dispariția din sălbăticie a sturionului de Yangtze, precum și creșterea nivelurilor de amenințare ale altor șapte specii de pe glob.
  Noua evaluare efectuată de membrii Grupului de Specialiști în Sturioni ai IUCN a constatat că aproape două treimi din speciile de sturioni și pești cu padelă sunt în pericol critic. Experții subliniază pierderea continuă a biodiversității apelor dulci și degradarea râurilor de pe tot globul, care sunt esențiale pentru oameni și natură.
  „Eșecul lumii de a proteja speciile de sturioni este o acuzație îndreptată spre guvernele de pe tot globul, care nu reușesc să-și gestioneze în mod durabil râurile și să își respecte angajamente-le de a conserva acești pești emblematici și de a opri pierderea globală a naturii, iar aceste evaluări șocante – dar din păcate nu surprinzătoare – înseamnă că sturionii își păstrează titlul nedorit de cel mai amenințat grup de specii din lume“, a spus Arne Ludwig, copreședintele Grupului de Specialiști în Sturioni al IUCN.

  Viza a dispărut, urmează cega și nisetrul

  Viza, o specie de sturion care putea ajunge la 2 metri lungime și trăia aproximativ 32 de ani, a dispărut din Dunăre și din afluenții fluviului, dar și cega și nisetrul sunt pe cale de dispariție.
  Cristina Munteanu, liderul inițiativei pentru sturioni ai WWF România, spune că trebuie luate măsuri urgente: „faptul că viza este recunoscută oficial ca dispărută din Dunăre și cega a ajuns în rândul speciilor amenințate este îngrijorător. Iar nisetrul, din informațiile pe care le avem, are toate șansele să urmeze calea vizei. Toate acestea arată necesitatea realizării unui plan de acțiune național în România, negociat cu toți deținătorii de interese cheie și care să abordeze în mod integrat toate amenințările. Succesul punerii în aplicare a unui astfel de plan depinde însă de angajamentul ferm și susținut al celor care îl vor adopta, ca și de alocarea de resurse și fonduri suficiente, care să fie utilizate cu chibzuință“.
  În pofida politicilor ambițioase de protejare a speciilor de sturioni în Europa – inclusiv Planul de Acțiune Paneuropean pentru Sturioni adoptat de Convenția de la Berna și Directiva UE privind habitatele – starea acestor pești continuă să se înrăutățească pe tot continentul. Șapte dintre cele opt specii europene au fost deja declarate ca fiind în pericol critic de dispariție.
  Acum și cega, cel mai mic sturion de apă dulce, a fost mutată într-o categorie superioară de amenințare și este clasificată oficial ca specie pe cale de dispariție.
  Cauzele dispariției sturionilor sunt activitățile umane: braconajul, comerțul ilegal cu caviar, barajele hidroenergetice care blochează rutele de migrație ale peștilor și balastierele din albiile râurilor care le distrug habitatele și zonele de reproducere.

  Newsletter Ecologic