Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în consultare publică versiunea 3.0 a programului SUMAL care monitorizează în timp real trasabilitatea masei lemnoase pe întreg teritoriul României. Programul SUMAL 3.0 aduce o serie de îmbunătăţiri variantei actuale: regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care vor avea în permanență conexiunea la date și GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL 3.0 vor fi montate a dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.
Pentru protejarea pădurilor alte 3 componente diferite vor fi interconectate între ele și cu viitorul SUMAL 3.0: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea prin intermediul unui sistem de camere video şi monitorizarea fondului forestier utilizând senzori LiDAR.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mircea Fechet în cadrul unei conferinţe de presă, unde a prezentat şi un bilanţ al activităţii actualei variante a aplicaţiei SUMAL 2.0 în ultimii trei ani: „SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România. Spun asta pentru că acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a tăierilor din pădurile țării, dar și a transporturilor de material lemnos pe drumurile României. De trei ani încoace totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că știm dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar știm cu exactitate și când se vor întâmpla acestea.
De când funcționează sistemul SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an și 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcționare. Dacă ne uităm la situaţia fiecărui an în parte, avem 13.180 de avize emise în 2021, 14.000 în medie în 2022 şi 15.000 în 2023. Comparând aceste cifre cu SUMAL 1.0 şi dacă am lua trei ani de folosinţă a acestui sistem, pot să spun că în 2018 au fost emise, în medie, 11.400 de avize pe zi, în 2019 au fost emise, în medie, 11.600 de avize pe zi şi în 2020 au fost emise, în medie, 12.100 de avize pe zi. Spun acest lucru, pentru că vedem o diferenţă destul de mare: 2,7 milioane de avize au apărut în plus în SUMAL 2.0, în trei ani de funcţionare. Asta mă face să îndrăznesc să cred că o parte din piaţa neagră a lemnului a ieşit la suprafaţă de când SUMAL 2.0 o supraveghează“.
În ceea ce priveşte statistica apelurilor populaţiei la numărul de urgenţă 112 pentru raportarea transporturilor ilegale, în ultimii ani s-a consemnat o descreştere. „Populaţia, cel mai probabil, vede tot mai mult prezenţa autorităţilor în teren implicate în controlul camioanelor care transportă material lemnos. Astfel, în 2021 au fost efectuate 4.300 de apeluri la 112, din care 1.000 de apeluri ne-au ajutat să depistăm transporturi ilegale. În 2022 am avut 2.500 de astfel de apeluri, dintre care au fost confirmate ca fiind transporturi ilegale 820, iar în 2023 am avut 1.800 de apeluri. Dintre acestea, 700 de transporturi s-au dovedit a fi ilegale“, a mai adăugat Mircea Fechet.● ecologic
Daca vreti cu adevarat sa protejati padurile,dotati personalul de teren cu mijloace pentru deplasare adecvate,remunerati corect angajatii respectand intocmai c.c.m.,terminati cu fabricile de diplome si selectati oameni onesti,cu carisma pentru aceasta meserie,nu mai dati atestate firmelor de exploatare ale administratorilor analfabeti,pusi pe capatuiala,cu influente politice sau interlope.Reveniti la legislatia silvica predecembrista,excludeti regimul silvic din terenurile agricole, aceste probleme rezolvandu-se la nival de primarie.Selectati oameni cu studii temeinice si cu experienta in institutiile de control,care sa indrume si sa ia masuri cu obiectivitate.Toata lumea se pricepe la padure creandu-se o psihoza a furtului de lemn.Nici uraniul nu are asemenea regim de exploatare si transport.Cheltuiti sume imense pentru masuri de domeniul s.f.-ului.Vreti sa faceti din padure farmacie,lucru pe care nici cel mai evoluat stat din U.E. nu si l-a propus,pentru ca practic este imposibil.Cine nu e de acord cu mine,as vrea sa demonstreze contrariul,respectand toata stufosenia legislatiei eco-socio-economica in vigoare,adoptata sub presiunea unor entitati cu interes colonial.