Starea Deltei Dunării este mai bună acum față de anii trecuți datorită politicilor de protecție a mediului aplicate de statele din bazinul Dunării și ca urmare a măsurilor luate de proprietarii terenurilor agricole, a declarat directorul Institutului Național Delta Dunării (INDD), Marian Tudor.
„Starea Deltei depinde și de calitatea apelor Dunării. Din motive diferite, unele care țin de implementarea unor politici de protecție a mediului prin construirea unor uzine de filtrare a apelor, prin întâmplarea că marile fabrici și combinate chimice – nu doar din România, ci și din Dunărea mijlocie – au falimentat, prin trecerea de la o agricultură suprasaturată cu îngrășăminte și pesticide la o utilizare rațională a acestora, calitatea apelor Dunării s-a îmbunătățit“, a spus directorul INDD.
Și funcția naturală de autofiltrare a Deltei s-a consolidat, „beneficiind de o calitate mai bună a apelor Dunării, de niște proiecte fericite, de renaturarea unor incinte agricole abandonate din Deltă cu o suprafață de peste 17.000 de hectare“, a explicat Marian Tudor. Îmbunătățirea calității apei Dunării a determinat și creșterea calității apei Mării Negre. •Agerpres